Karhulla on asiaa

Google AI Overview – te­ko­ä­ly­poh­jai­set ha­ku­tu­lok­set muuttavat ha­ku­ko­ke­mus­ta

Sanna Lindholm 5

Google on jälleen mullistanut hakutuloksia tuomalla AI Overview’n (tekoälypohjaiset yhteenvedot) hakutuloksiin Yhdysvalloissa 14.5.2024 alkaen. Tämä muutos pyrkii uudistamaan tapaa, jolla ihmiset löytävät ja kuluttavat tietoa. Seuraavassa arvioimme, mitä tämä tarkoittaa yrityksille ja hakukoneoptimoinnille. AI Overview tunnettiin aiemmin nimellä Search Generative Experience (SGE).

Mikä on AI Overview?

AI Overview tarjoaa lyhyitä vastauksia käyttäjien tekemiin Google-hakukyselyihin. Google generoi ne käyttäen edistynyttä Gemini-mallia. Googlen mukaan tässä yhdistetään Geminin edistyneet ominaisuudet kuten monivaiheinen päättely, suunnittelu ja multimodaalisuus Googlen parhaisiin hakujärjestelmiin.

Tällä tavalla voidaan tarjota nopeasti kattavia ja monipuolisia vastauksia käyttäjien kysymyksiin. AI Overview kerää tietoa useista lähteistä, mikä tekee tuloksista erittäin informatiivisia.

Voit esimerkiksi pyytää ”Etsi parhaat lounasravintolat New Yorkin Sohossa ja näytä niiden lounaslistat” ja saat vastaukseksi tekoälyn tuottamat vaihtoehdot.

Harva meistä ehkä viitsii kirjoitella noin pitkiä kyselyitä Googleen. Puhelinta ja äänihakua käyttämällä se onkin sitten jo helpompaa.

Miten AI Overview vaikuttaa sivuston kävijäliikenteeseen?

AI Overview’n näkyvyys hakutuloksissa saattaa vaikuttaa merkittävästi perinteiseen hakukoneliikenteen määrään. Tämän vuoksi yritysten ja SEO-strategien kannattaa pitää silmällä AI Overview’n kehitystä ja tarvittaessa mukauttaa toimintatapoja.

Puhumme edelleen siis Yhdysvalloissa näytettävistä hakutuloksista. Search Engine Journal on aiemmin arvioinut, että EU:n tiukkojen tietosuojalakien vuoksi AI Overview ei tällä hetkellä ole saatavilla täällä, ja on vaikea sanoa, saavuttaako se koskaan Euroopan markkinoita.

Perinteisiä hakutuloksia näkyy vähemmän

Tekoälypohjaiset vastaukset näytetään hakutuloksissa ylimpänä ja ne vievät suurimman osan näytön tilasta (etenkin puhelimen ruudulla), jolloin perinteisten ”sinisten linkkien” näkyvyys voi kärsiä. Tämä voi johtaa siihen, että käyttäjät klikkaavat vähemmän perinteisiä hakutuloksia ja enemmän tekoälyn tuottamia yhteenvetoja. Kävijöillä ei enää ole tarvetta klikata hakutulosta ja mennä sivustolle, kun vastauksen saa suoraan tekoälyn tuottamana.

Oletamme, että tekoälyn tuottamien yhteenvetojen alla näytetään seuraavaksi joko karttatuloksia (ns. local pack) tai Google Ads -mainoksia, jolloin orgaaniset hakutulokset painuvat ruudulla hyvinkin alas.

Kilpailu tilasta ja näkyvyydestä kasvaa

ZipTien ja Search Engine Journalin kirjoittajan Bart Goralewiczin mukaan AI Overview kattaa yli 80 % hakukyselyistä useimmilla toimialoilla.

Lisäksi AI Overview’n käyttämässä ranking-järjestelmässä vain 47 % perinteisistä top 10 -tuloksista näkyy lähteinä, joista tekoäly tuottaa yhteenvedot.

Googlen mukaan ”AI Overview’n avulla ihmiset vierailevat monipuolisemmin eri verkkosivustoilla saadakseen apua monimutkaisempiin kysymyksiin. Ja huomaamme, että AI Overview’n sisältämät linkit saavat enemmän klikkauksia kuin jos sivu olisi näkynyt perinteisenä verkkolistauksena kyseiselle kyselylle.

Laajentaessamme tätä kokemusta keskitymme jatkossakin ohjaamaan arvokasta liikennettä julkaisijoille ja sisällöntuottajille. Mainokset jatkavat esiintymistään omilla paikoillaan sivulla, ja ne erotellaan selkeästi luonnollisista tuloksista sponsoroituina tuloksina.”

Tekoälyn tuottamat hakutulokset eivät näy aina

Search Engine Land kirjoittaa, että tekoälyn tuottamat hakutulokset eivät näy kaikissa hauissa. AI Overview on varattu monimutkaisempien kysymysten vastaamiseen, joissa Google uskoo voivansa tuottaa lisäarvoa tavallisten hakutulosten lisäksi. Jos AI Overview ei paranna Google-haun oletusarvoisia tuloksia, Google ei näytä tekoälyn tuottamaa vastausta.

SEO-strategiat uuteen hakumaailmaan

Tässä on muutamia vinkkejä, joita maailmalla on tarjottu lääkkeeksi oman sivuston optimointiin tässä uudessa tilanteessa. Toki mukana on aivan ”tavallisia” hakukoneoptimoinnin keinojakin.

  • Jäsentely kysymyksiksi ja vastauksiksi: Optimoi sisältösi selkeästi kysymyksiin ja vastauksiin, koska tekoäly pyrkii vastaamaan suoraan käyttäjien kyselyihin.
  • Luo kattavia sivuja: Tuota sisältöä, joka kattaa koko tiedonhaun polun alkututkimuksesta loppupäätöksiin. Tämä voi tehdä sivustostasi houkuttelevan lähteen tekoälyn yhteenvedoille.
  • Hyödynnä korkeaa auktoriteettia omaavia Q&A-sivustoja: Sivustot kuten Quora ja Reddit ovat usein esillä tekoälyyn perustuvissa yhteenvedoissa. Pyrkimällä saamaan sisältöäsi näille alustoille voit parantaa näkyvyyttäsi.
  • Maksimoi tekninen SEO: Varmista, että sivustosi on optimoitu indeksointia ja sisällön renderöintiä varten. Tämä auttaa tekoälymalleja löytämään ja ymmärtämään sisältösi paremmin.
  • Seuraa hakumäärien kehittymistä: Tunnista kyselyt, jotka tällä hetkellä laukaisevat AI Overview -tulokset. Näin voit priorisoida optimointitoimet korkean arvon termien ja aiheiden ympärillä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Googlen uusi AI Overview muuttaa hakukokemusta tarjoamalla nopeita ja kattavia vastauksia käyttäjien kysymyksiin. Tämä luo sekä haasteita että mahdollisuuksia yrityksille ja SEO-ammattilaisille. Sopeutumalla ja optimoimalla sisältöä uuden hakumaailman vaatimuksiin yritykset voivat säilyttää näkyvyytensä ja parantaa hakuliikennettään myös tulevaisuudessa.

Yhdysvalloissa tästä aiheesta on jo kirjoitettu lukuisia artikkeleita – puolesta ja vastaan.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

2
3
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Nix pelastaa legacy-projektit
  2. Karhut esittäytyvät: Tuomas Sauliala
  3. Googlen ilmaiset koulutukset
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje