Karhulla on asiaa

Drupal-koulutuksen 7 kysytyintä kysymystä

Karhu Helsinki

Olemme käyttäneet verkkosivustojen toteuttamiseen Drupal-julkaisujärjestelmää reilut puoli vuosikymmentä ja saman ajan myös myös kouluttaneet ihmisiä Drupalin käyttöön. Koulutamme satoja uusia Drupal-käyttäjiä, jotka oppivat käyttöliittymän käytön lisäksi tuottamaan hakukoneystävällistä sisältöä. Koulutuksen aikana (ja sen jälkeen) nousee esiin useita mieltä askarruttavia kysymyksiä. Tässä 7 kysymystä, joita koulutettavat kysyvät meiltä jatkuvasti.

1. Voivatko kaikki käyttäjät kirjautua samalla käyttäjätunnuksella?

Voivat, mutta sitä emme suosittele. Drupal on tietoturvan edelläkävijä. Järjestelmä toimii luotettavimmin ja turvallisimmin silloin, kun kaikilla käyttäjillä on henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana.

2. Saako sivusta esikatselun?

Saa. Drupalin versiossa 8 sivun muokkausnäkymässä on ominaisuus, jolla julkaisematonta sivua voi katsella tallennusten välillä. Jos tämä ominaisuus ei ole otettu käyttöön, ole yhteydessä nettisivuista vastaavaan tahoon. Drupaliin on myös mahdollista rakentaa erilaisia esikatselunäkymiä juuri toiveiden mukaisesti. Drupalin aiemmissa versioissa esikatselua ei ole ollut tai se on toiminut vajavaisesti. Tämä on monia koulutettaviamme ymmärrettävästi ihmetyttänyt.

3. Voiko päävalikon linkkejä muokata jälkikäteen?

Voi, mutta se kannattaa tehdä harkiten. Verkkosivuston päävalikon sisältö suunnitellaan tarkkaan sivuston kävijöiden, sisällön ja hakukoneiden kannalta mahdollisimman edullisella tavalla. Kävijöiden on tarkoitus löytää etsimänsä yhdellä silmäyksellä ja mahdollisimman vähin klikkauksin. Päävalikon linkeillä on suuri merkitys hakukoneoptimoinnissa. Ne ovat Googlen silmissä sivuston tärkeintä sisältöä.

Drupalissa valikossa olevien sivujen URL-osoite muodostuu usein sen mukaan, minkä niminen hierarkiatasolla ensimmäisenä oleva sivu on. Jos tämä ylin valikkolinkki muuttuu, muuttuvat samalla useiden sivujen URL-osoitteet toiseksi. Tuloksena on kävijöiden ja Googlen kannalta rikkinäisiä linkkejä, ellei aiemmista osoitteista tehdä edelleenohjausta uusiin osoitteisiin.

Kuvien hakeminen Drupalin tiedostoista jälkikäteen on paljon helpompaa, jos kuvat on nimetty järkevästi.

Haemme joukkoomme: Web Developer

4. Voiko kuvat nimetä jälkeenpäin Drupalissa?

Kyllä ja ei. Drupalissa kuvalle voi antaa nimen ja määrittää kuvalle vaihtoehtoisen tekstin, eli Alt-tekstin, mutta kuvan tiedostonimeeen ei enää Drupalissa voi vaikuttaa. Hakukoneoptimoinnin kannalta juuri tiedostonimi on tärkeä, eli nimeäthän kuvasi jo ennen niiden lataamista verkkosivuille.

Kuvien hakeminen Drupalin tiedostoista jälkikäteen on myös paljon helpompaa, jos kuvat on nimetty järkevästi. Joskus voi tulla tarve käyttää jo kerran sivustolle ladattuja kuvia uudellleen.

5. Voinko muokata toisen käyttäjän syöttämää sisältöä?

Kyllä voit. Tämä asetus määritetään käyttäjärooleille niin, että kaikki käyttäjät pääsevät näkemään ja muokkaamaan kaikkien luomaa sisältöä. Jos halutaan päinvastainen logiikka, eli kukin käyttäjä pääsee käsiksi vain omaan sisältöönsä, niin sekin onnistuu.

6. Voiko käyttäjän poistaa jälkeenpäin, jos henkilö ei enää ole meillä töissä?

Kyllä voi, mutta poistamisen kanssa on hyvä olla tarkkana. Suosittelemme, että muihin tehtäviin siirtyneen Drupal-päivittäjän tunnukset poistetaan käytöstä ilman, että käyttäjää poistetaan kokonaan. Joskus on nimittäin käynyt niin, että kun käyttäjää on poistettu, on samalla vahingossa poistettu kaikki tämän käyttäjän luoma sisältö sivustolta. Drupal kyllä kysyy tätä poistovaiheessa, mutta aina ei eri vaihtoehtoja malta lukea tarkasti. Nimimerkillä ”Klikkaa kaikkiin kysymyksiin OK”

7. Miksi tekstiä pitää kirjoittaa sivuille niin paljon?

Tekstisisältöä on hyvä olla runsaasti, jos sivun toivotaan sijoittuvan hakukoneiden hakutulossivulla korkealle. Suosittelemme, että sisältösivun tekstissä on vähintään 300 sanaa. Tekstisisällön tulisi olla hyvää kieltä, jossa kuvaillaan sivun aihealuetta kokonaisin lausein, mielellään väliotsikoin jäsenneltynä.

Google haluaa varmistaa, että hakutuloksissa on hakijan kannalta mahdollisimman relevanttia sisältöä, joka vastaa käytettyä hakutermiä. Sivun sisältöä ovat myös kuvat, jotka kannattaa nimetä selkosanaisesti sekä määrittää kuville vaihtoehtoiset tekstit (Alt-tekstit).

Vaikka aihe on sama, on jokainen koulutus ja sivusto aina erilainen. Tavoitteenamme on kehittää koulutuksesta sujuva kokonaisuus, joka on helposti muokattavissa asiakkaan tarpeiden mukaiseksi. Nykyään tapanamme on ottaa koulutukseen mukaan myös henkilö huolenpidostamme. Tällä tavoin huolenpitomme on heti koulutuksen jälkeen valmis vastaamaan sivustoa koskeviin kysymyksiin.

Jos sinusta tuntuu, että kaikki sivustosi toiminnallisuudet eivät ole täysin hanskassa tai sivuston päivittäjiltä Drupal-osaaminen puuttuu kokonaan, ole rohkeasti meihin yhteydessä. Riennämme mielellämme apuun. Nähdään koulutuksissa!

Lue myös nämä kirjoituksemme:

Drupalilla on kiva päivittää nettisivuja

Sivustoja ei tulosteta automaatilla – nettisivujen takana on monta modernia käsityöläistä

Drupal on julkaisujärjestelmien teräsmies, mutta silläkin on kryptoniittinsa

 

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Terminaalimultiplekseri tmux – ystävä, johon voi luottaa
  2. Karhu Kaizen: Verkkopalvelun jatkuva optimointi datavetoisesti
  3. 9 tärkeintä Google Analytics -mittaria
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje