Karhulla on asiaa

DuckDuckGo on hakukone yk­si­tyi­syy­den­suo­jaa ar­vos­ta­vil­le

Kimmo Tapala 2

DuckDuckGo on vuonna 2008 perustettu hakukoneyhtiö, joka on viime vuosien aikana kasvattanut suosiotaan erityisesti yksityisyydensuojaa painottavan toimintansa ansiosta. DuckDuckGo on edelleen pieni tekijä hakukonemarkkinoilla, mutta sen merkitys käyttäjilleen on sitäkin suurempi. Tässä kirjoituksessa tutkaillaan hiukan hakukonemarkkinoita ja sitä, miksi DuckDuckGo on niin tervetullut vaihtoehto.

Ei liene epäselvyyttä siitä, kuka on Internetin hakukonekuningas. Google on dominoinut hakukonemarkkinoita jo pitkään, eikä sen valta-asema ole näillä näkymin ainakaan haastajien puolelta uhattuna. Koska tämän lisäksi Googlen Chrome-selain on tällä hetkellä ykkönen selainmarkkinoilla ja Android on Internetin käytetyin alusta, tuntuu Googlen Internet-ylivalta olevan hyvinkin pitkälti taputeltu. Google voitti jo kaiken.

Tietäjät (Google) tietää

Googlen bisneksen kulmakivi on se, että se tietää kaiken – erityisesti käyttäjistään. Oletusarvoisesti Google kerää kaiken mahdollisen tiedon käyttäjiensä tekemisistä Googlen sovelluksissa. Tämän lisäksi lähes kaikilla sivustoilla on käytössä Googlen kävijäseuranta, Analytics, jolla Google saa todella tarkat tiedot siitä, millä sivustoilla kävijät vierailevat milloinkin ja mitä he siellä tekevät. Vaikka kävijä ei olisi kirjautunut Google-tililleen sisään, on kerättyjen tietojen yhdistäminen käyttäjäprofiiliin varsin helppoa esimerkiksi digitaalisen sormenjäljen perusteella.

Mitä hyötyä Googlelle on siitä, että se tietää kaiken käyttäjistä? Kattavan profiloinnin ansiosta Google näyttää kohdennettua mainontaa paitsi omien tuotteidensa ja palveluidensa yhteydessä myös Google-mainontaa käyttävillä sivustoilla. Google myy anonymisoitua profilointitietoa kolmansille osapuolille ja tarjoaa sitä muun muassa osana Optimize-tuotepakettiaan.

Käyttäjäprofiloinnin ongelmat

Äkkiseltään ajateltuna voisi olla hyväkin juttu, että mainonta ja palvelut osaavat automaattisesti mukautua sen mukaan, mistä kulloinenkin käyttäjä on kiinnostunut. Ongelmana tietenkin on se, että kaiken tarkoituksena on saada muunnettua kävijät mahdollisimman tehokkaasti rahaksi. Tämä taas tarkoittaa, että esimerkiksi kävijöiden itsensä kannalta negatiivista ostokäyttäytymistä ruokitaan aina vain tehokkaammin ja lopulta hyötyjinä ovat Google, verkkokaupat ja pikavippifirmat.

Ehkä suurin ongelma Googlen käyttäjätietoahminnassa on se, että tieto ylipäänsä on tallennettuna jonnekin. Mikä tahansa tallennettu tieto voi päätyä vääriin käsiin. On mahdollista, että vaikkapa virkavalta tai valtiotoimijat vaativat Googlea luovuttamaan tietoja. On myös mahdollista, että tiedot vuotavat Googlelta esimerkiksi hakkeroinnin tai sisäisesti toimivan myyrän työn tuloksena. Tämä ei ole mitenkään kovin kaukainen ajatus, sillä Google on keräämiensä tietojen määrän vuoksi varmasti yksi maailman kärkikohteista hakkereille.

Olisiko aika koittaa irtautua edes vähän Googlen panoptikon-järjestelmästä?

Mikäli oletusarvoinen yksityisyydensuoja ei riitä, DuckDuckGon kanssa on mahdollisuus mennä todella syvälle foliohattuterritorion uumeniin

Shtilyan Peev / Unsplash

DuckDuckGo on oikeasti hyvä hakukone

DuckDuckGo on hybridihakukone, joka käyttää lähteenään yli 400 palvelun ohjelmointirajapintaa ja omaa hakuindeksiään. Taustalla käytettyihin palveluihin lukeutuvat muun muassa Oath (ent. Yahoo) ja Microsoftin Bing-hakukone, joten hakuindeksi on nykyisellään jo varsin laaja. Hakuindeksi ei tietenkään pärjää Googlelle, mutta DuckDuckGolla on muutama muu iso etu puolellaan.

Yksityisyydensuoja oletuksena

DuckDuckGo ei tallenna mitään henkilökohtaisia tietoja käyttäjistään. DDG ottaa yksityisyydensuojan todella tosissaan ja on poistanut muun muassa kävijän IP-osoitteen tallentamisen kokonaan palveluistaan. Mikäli oletusarvoinen yksityisyydensuoja ei riitä, DuckDuckGon kanssa on mahdollisuus mennä todella syvälle foliohattuterritorion uumeniin:

Kattavan oletusarvoisen yksityisyydensuojan lisäksi DuckDuckGo on tuottanut sekä selainlaajennuksen että iOS- ja Android-mobiilisovellukset, jotka auttavat aktiivisesti parantamaan käyttäjän yksityisyydensuojaa Internetissä.

Vastauksia, ei pelkkiä linkkejä

Vaikka DuckDuckGo olisi kuinka hyvä turvaamaan käyttäjiensä yksityisyyden, tulee sen toki toimia myös hakukoneena. Siinä missä Google pyrkii tarjoamaan kävijälle listan relevantteja linkkejä ja huikean tarkasti kohdennettuja mainoksia, DDG pyrkii antamaan vastauksia kävijän kysymyksiin. Tätä eroa on ehkä hiukan hankala selittää ilman esimerkkejä, joten tässä muutama:

  • tmux-ohjelman näppäinkomennot: Hakusanoilla ”tmux shortcuts” DuckDuckGo tuottaa tulokseksi siistin taulukon ohjelman oletusnäppäinkomennoista.
  • cp-komennon lyhyet käyttöohjeet: Käyttämällä hakusanoja ”tldr cp”, tulee tuloksena paitsi lyhyet pikakäyttöohjeet cp-*nix-komennolle, myös nätisti muotoiltu yhteenveto tldr-ohjelman GitHub-versiohallintarepositoriosta.
  • Pikayhteenveto Drupalista: Hakemalla pelkästään hakusanalla ”drupal”, näyttää DDG hakutulosten yhteydessä pienen Wikipedia-yhteenvedon Drupalista. Google toimii näiltä osin varsin samalla tavalla, mutta Google näyttää asettavan enemmän painoarvoa sille, että kävijä suorittaisi enemmän toimintoja yhteenvetopalikan kanssa (”katso kuvat”, ”jaa juttu ystäviesi kanssa”, ”voit olla kiinnostunut myös näistä”). DuckDuckGon yhteenveto puolestaan listaa muutaman faktan Drupalista ja tarjoaa linkkejä Drupalin sivustolle ja sosiaalisen median kanaviin. On makuasia, kummasta pitää enemmän, mutta itse suosin DDG:n faktapohjaista lähestymistapaa.

Yllä mainitut esimerkit käyttävät DuckDuckGo:n Instant Answers -toimintoa. Tällä hetkellä Instant Answers -ratkaisuja on yli 1200, joten varsin moneen lähtöön näitä vastauksia löytyy jo nyt.

!Bangs vie heti perille

Instant Answersin lisäksi DuckDuckGo tarjoaa erinomaisen käyttöliittymän muiden sivustojen sisällön ja palveluiden hyödyntämiseen. Ominaisuuden nimi on !Bangs ja se muuttaa DDG:n todelliseksi Internetin tehotyökaluksi! Tässä muutamia esimerkkejä havainnollistamaan !Bangsin toimintaa:

  • Instant Answersin antamat lyhyet käyttöohjeet cp-komennolle eivät olekaan ihan riittävät. Hakusanoilla ”!man cp” DuckDuckGo vie suoraan cp-komennon Man Page -sivulle, jossa komento on kattavasti dokumentoitu.
  • ”!php array_map”-haulla aukeaa PHP-kielen array_map-funktion dokumentaatio php.net-sivustolta.
  • ”!verk tehosekoitin”-haku vie Verkkokauppa.comin ”tehosekoitin”-haun tuloksiin.
  • ”!fmi pori” ohjaa Ilmatieteenlaitoksen sivustolle Porin sääennusteeseen.
  • ”!g karhu helsinki” tekee ”karhu helsinki”-haun Googlessa. Jos jotakin ei vain kaikista yrityksistä huolimatta meinaa löytyä DuckDuckGolla, on ”!g” haun edessä varsin vaivaton keino siirtyä väliaikaisesti käyttämään Googlea.
  • ”!bangs” vie DuckDuckGon !Bangs-hakuun, jossa listataan kaikki !Bangs-toiminnot. Niitä on tällä hetkellä yli 12 500.

Kun !Bangs-toimintoja oppii käyttämään, tuntuu niiden puute muissa hakukoneissa todella ahdistavalta. Mikäli huomaat, että jokin !Bangs-toiminto puuttuu, voit itse ehdottaa sen lisäämistä DuckDuckGolle.

Hakukone vaihtoon

Siirryin itse käyttämään DuckDuckGota oletushakukoneena kaikilla laitteillani pari vuotta sitten. Mitään huonoa puolta en tässä vaihdoksessa ole nähnyt. Yhden työpäivän aikana tulee yleensä muutamaan otteeseen vastaan tilanne, että jotakin ei vain DDG:lla löydy. Silloin joudun väliaikaisesti vaihtamaan Googleen. Vaihdos onnistuu kuitenkin em. ”!g”-!Bangs-toiminnolla niin helposti, että en koe tätä ongelmaksi.

Selaimen oletushakukoneen vaihtaminen on varsin yksinkertaista. DuckDuckGo tarjoaa yksityiskohtaiset ohjeet hakukoneen vaihtamiseen kaikille yleisimmille selaimille. Kun olet vakuuttunut DuckDuckGon toiminnasta, voit auttaa levittämään tietoisuutta DDG:sta.

 

Lue myös nämä:
Ecosia – hakukone, joka istuttaa puita
Maailmaa parantavat hakukoneet vertailussa

Tykkäsitkö tästä jutusta?

1
1
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. HTTP-virhekoodit – eli mitä näet silloin, jos nettisivu ei toimi kuten odotit
  2. Googlen ilmaiset koulutukset
  3. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje