Karhulla on asiaa

(Työ)hy­vin­voin­tia elämään

Camilla Kuntsi 2

Tämän kirjoituksen ideoita kasatessa ”paperille” katselen ulos harmauteen ja sateeseen ja mietin, että myös tämä sää voi tuoda osalle hyvinvointia, vaikka yleisesti ajatellaankin, että tällainen sää ei ketään kyllä piristä. Kantava ajatus hyvinvoinnin ympärillä onkin, että hyvinvointia voi kokea eri tilanteissa hyvin eri tavalla — toisen piristys voi olla toisen ankeuttaja. Usein myös ajatellaan, että hyvinvointihan on vain hyvä juttu, mutta hyvinvointiakin voi pakottaa tai suorittaa, jolloin herää kysymys, onko kyse silloin enää alkuunkaan hyvinvoinnista.

Erilaisissa töissä kohtaa erilaisia työhyvinvointia haastavia asioita ja tilanteita, myöskään yksistään työ ei vaikuta työhön eikä henkilökohtainen elämä vapaa-ajalla. Kohtaamme toisemme työkavereina päivittäin nykyisin usein etänä, meillä Karhulla tosin jopa viikoittain myös kasvotusten. Toisen hyvinvoinnin tilaa ei ole helppo havaita, monesti ihminen ei välttämättä itsekään ole tilanteen tasalla. Nämä kohtaamiset ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeitä etenkin työhyvinvoinnin kannalta. Työkaveri voi ymmärtää tilannettasi todennäköisesti paremmin kuin joku ulkopuolinen ja myös auttaa ihan konkreettisesti haastavassa tilanteessa. Työkaverin voi olla myös helpompi innostua kanssasi onnistuneista töistä. Hän ymmärtää työn tarvitseman ajan sekä osaamisen.

Etenkin kaikenlainen liikunta, etätöiden tuoma jousto, ulkoilu ja lemmikit luovat hyvinvointia Karhuille.

Meillä Karhulla uusin työhyvinvoinnin tuki on oma työhyvinvointiaika. Voimme käyttää aikaa joka viikko 45 minuuttia oman aikataulumme mukaisesti hyvinvointiin. Ideana on se, että tänä aikana kukin voi tehdä yksin tai yhdessä juuri sitä, mikä tuo hyvinvointia itselle, mutta teknologian pitää loistaa poissaolollaan. Teemme töitä päätteellä, joten olemme jo tietokoneella useamman tunnin päivästä, jonka lisäksi käytämme puhelimia sekä katsomme televisiota — eli aivan riittävästi ellei liikaakin. Tämä vuoksi hyvinvointiaikanamme olemme rajanneet pois kaikki älylaitteet. Hyvinvointiaika on saanutkin paljon kiitosta! Etenkin näin talviaikaan se on koettu avuksi pimeyden keskellä elämiseen, kun voi olla pidemmän pätkän keskellä päivää ulkona nauttimassa edes siitä vähästä valosta.

Karhuja työarjessa ilahduttaa hyvinvointiajan lisäksi monet muutkin vakiotapahtumat. Meillä toimistokoirat ovat varmasti yksi tärkeimmistä täysin vapaaehtoisuuteen perustuvista asioista. Toimiston käytävillä vilisee niin pentuja kuin kokeneitakin toimistokoiria, jokainen yhtä ilahduttavana työpäivän keskellä. Työhyvinvointi- ja virkistystoimikunnassamme taas on jopa herkkuvastaava, joka pitää huolen, ettemme unohda yhtäkään juhlaa, johon liittyy oma herkku. Somemme on saattanut viimeaikoina myös täyttyä poikkeuksellisen tiuhaan vilisevistä herkkupäivistä. Emme myöskään saa unohtaa peli-iltojamme, joissa on vaihtuvan teeman mukaista tarjoilua sekä aina matopeli eli Heck Meck esillä. Joku tuo myös aina pelikonsolin kaikkien muiden hulvattomien pelien lisäksi. Vaikka peli-ilta järjestetään työpäivän perään, on siellä aina useita osallistuja ja se taitaa ollakin yksi pitkäaikaisimmista tapahtumistamme.

Kysyimme myös minkälaiset muut asiat luovat hyvinvointia Karhuille

”Urheilu, ja nykyisin etenkin aamu-urheilu luo hyvinvointia. Siitä saa hyvän nosteen koko päivälle, ja tuntuukin että töissä ne ennen lounasta olevat tunnit ovat kaikista tuottoisampia. 30+-vuotiaiden naisten padel, eli avantouinti, on myös nykyisin kovasti hyvinvointia tuova asia. Sanoisin, että avantouinti parantaa myös unta.”

”Tanssiminen, akrobatia- ja taitoliikuntalajit sekä työmatkaliikunta luovat hyvinvointia. Tanssimisessa hyvinvointia luo spesifisti koreografinen tanssi — ei esimerkiksi yökerhossa tapahtuva ”hytkyminen”. Sellainen liikunta, jossa pitää keskittyä täysin musiikin laskemiseen, kanssaliikkujiin sekä askelkuvioiden noudattamiseen. Aivoissa ei ole tilaa ajatella mitään muuta kuin sitä mitä on tekemässä. Akrobatia- ja taitoliikuntalajeista sellainen tekeminen, missä pitää voittaa omat pelkonsa ja kehonsa rajat. Jälleen liikuntalaji, jossa ei voi ajatella tekemisen aikana mitään muuta. Työmatkaliikunta — pyöräillen, kävellen tai juosten. Käyn myös etätyöaamuina ”työmatkalla” eli käveleskelemässä noin 30 minuuttia korttelia ympäri. Aivotoiminta lähtee parhaiten käyntiin, jos otan annoksen raitista ilmaa aamulla.”

”Itselle uusin hyvinvointia lisäävä harrastus on boulderointi! Seinällä kaikkia energia ja ajatukset keskittyvät vain siihen edessä olevaan reittiin ja sen ratkomiseen. Aluksi mielsin lajin yksilölajiksi, mutta olen huomannut, kuinka paljon siinä voi ja kannattaakin oppia muilta. Paras tunne on se, kun olet yrittänyt jotain reittiä miljoona kertaa siinä onnistumatta ja sitten näet, kun kaveri kiipeää sen ja TADAA asiat vain loksahtavat paikoilleen ja seuraavalla kerralla pääsetkin sen itse. Toinen hyvinvointia lisäävä asia on työkaverit!”

”Etätöiden ja joustavan työajan mahdollisuus, joka mukautuu joustavasti lapsiperhearkeen. Etätöissä on myös mahdollisuus töiden tekemiseen lemmikin seurassa, stressaavia töitä tehdessä rentouttaa kehräävää kissan rapsuttaminen. Mahdollisuus etäpalavereihin muuallakin kuin tietokoneen ääressä tuo joustoa, esimerkiksi talvella lumitöitä tehden, keväällä ja kesällä metsässä kävellen. Muutenkin mahdollisimman paljon luonnossa liikkuminen vapaa-aikana luo hyvinvointia.”

”Itse teen yleensä muutamana päivänä viikossa kotona jonkun treenin ennen töiden aloitusta ja siitä voi sitten melkein suoraan siirtyä virkeänä töiden aloitukseen. Lounasaikaan teen lähes päivittäin pienen kävelyn koirien kanssa. Muutenkin vapaa-aikaa jää enemmän silloin, kun tekee töitä kotoa käsin. Kotona on myös omat toimistokoirat ilona.”

”Niin sanotut aivokävelyt ovat paras juttu! Olen sitten etänä tai toimistolla, kävelen hetken ympäriinsä palauttelemassa aivojani etenkin jumisesta tilanteesta. Kävelen paljon myös käyttäessäni julkisia tai mennessäni harrastuksiin, jolloin kuuntelen musiikkia, podcastia tai ihan vain ulkona elämän ääniä ja näin saan rauhallisen olon. Rakastan myös talvea, joten erityisesti kaikki ulkoilu etenkin talvella on yksi maailman parhaimmista jutuista.”

Kuten huomaamme, hyvinvointia on monenlaista ja työhyvinvointia ei voi erotella muusta hyvinvoinnista vaan kaikki kulkee käsikädessä.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

2
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Miten projektin hinnoittelumalli vaikuttaa suunnittelun joustavuuteen?
  2. Terminaalimultiplekseri tmux – ystävä, johon voi luottaa
  3. WCAG-kriteerit ymmärrettävästi – näin teet sivustostasi saavutettavan
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje