Kysyimme tekoälyn näkemykset verkkosivutrendeistä
Karhulla on asiaa

Kysyimme tekoälyltä vuoden 2023 verk­ko­si­vut­ren­dit

Atte Mäkinen 16

Vuodenvaihteessa monella alan toimistolla on tapana kirjoittaa näkemyksiään tulevan vuoden trendeistä. Päätimme tänä vuonna lähestyä asiaa hieman erilaisella kulmalla: antaa tekoälyn tehdä työmme. Kysyimme siis ChatGPT:ltä, miltä vuosi 2023 tulee näyttämään verkkosivutrendien osalta.

ChatGPT on OpenAI-yrityksen tarjoama, tekoälyalgoritmeihin pohjautuva keskustelutyökalu. Keskustelussa voidaan tekstimuotoisesti kysyä erilaisia asioita, joihin OpenAI:n äärimmäisen kehittynyt tekoäly pyrkii muodostamaan vastauksen, pohjautuen valtavaan aineistomäärään, jolla algoritmeja on opetettu. Kuten myös ChatGPT itse kysyessä muistutti, tekoäly on opetettu datalla, joka ulottuu vain vuoteen 2021, eikä sillä ole kykyä selata internettiä. Tuloksiin on siis syytä suhtautua lähdekritiikillä. Mikäli et ole näin vielä tehnyt, suosittelemme ehdottomasti tutustumaan OpenAI:n työkaluun itse osoitteessa openai.com/blog/chatgpt/.

Keskustelu ChatGPT:n kanssa on käyty englanniksi, ja käännetty vapaamuotoisesti suomeksi. Kysyimme tekoälyltä kolmesta teemasta: verkkosivujen yleisistä trendeistä, verkkosivujen suunnittelutrendeistä sekä verkkosivujen merkityksestä tulevaisuudessa.

Kysymys: Millaisena näet verkkosivujen roolin tulevaisuudessa?

ChatGPT vastaa:

Verkkosivustot ovat todennäköisesti jatkossakin keskeinen ja tärkeä osa internetiä. Kun yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa saavat pääsyn internetiin, verkkosivustojen rooli viestinnän, tiedon jakamisen ja kaupankäynnin välineenä todennäköisesti kasvaa edelleen.

Lopuksi, verkkosivustojen rooli todennäköisesti kehittyy edelleen. Sosiaalisen median ja muiden verkkoalustojen yleistyessä on todennäköistä, että verkkosivustot integroituvat entistä enemmän näihin alustoihin ja niitä käytetään yhä enemmän työkaluna yhteydenpidossa käyttäjiin ja suhteiden luomiseen.

Karhun kommentti:

Tässä olemme hyvin samoilla linjoilla tekoälyn kanssa. Näemme verkkosivujen merkityksen olevan kasvussa, olkoonkin, että länsimaissa pääsy internettiin on ollut laajasti saatavilla jo pitkään. Kuinka moni 2020-luvulla soinut radiomainos loppuu ”lisätiedot soittamalla 05012…” ja kuinka moni taas ”katso lisätiedot yrityksenkotisivu.fi”? Verkkosivut tuskin ovat menossa minnekään – ainakaan vuonna 2023.

Verkkosivut tuskin ovat menossa minnekään – ainakaan vuonna 2023.

Piirroskuva karhu

Verkkosivut ovat pitäneet hyvin roolinsa sosiaalisen median rinnalla, ja esimerkiksi Instagramista ohjataan merkittävästi liikennettä pois itse sosiaalisesta mediasta verkkosivuille sekä mainonnan kautta että hyödyntämällä profiilin linkkiä. Puhutaan verkkosivuista ”sisällön kotina” – paikkana jossa brändillä on sataprosenttinen hallinta ja omistajuus julkiseen sisältöön. Näemme verkkosivujen strategisen merkityksen lisääntyneen ja lisääntyvän juuri sisällön omistajuuden ja faktapohjaisen viestinnän vaikuttavuuden takia.

Myös suhteen luominen käyttäjiin erilaisilla interaktiivisilla tavoilla yleistyy: ei välttämättä riitä, että tieto on tekstimuodossa, vaan puhutaan esimerkiksi erilaisista avustavista chatboteista ja varausjärjestelmistä, laskureista ja muista interaktiivisista elementeistä sekä sisällön kustomoimisesta kävijäkohtaisesti. Esimerkiksi asiakkaamme Myllyn Parhaan sivuilla voi kertoa millaisista resepteistä pitää, ja sivuston reseptisuositukset elävät tämän mukaisesti.

Seuraavaksi kysyimme verkkosivukehityksen trendeistä.

Kysymys: Kerro verkkosivukehityksen trendeistä vuonna 2023

ChatGPT vastaa:

Responsiivinen suunnittelu: Verkkosivustot, jotka on suunniteltu mukautumaan erilaisiin näyttökokoihin ja -resoluutioihin, ovat jatkossakin tärkeitä, koska yhä useammat ihmiset käyttävät erilaisia ​​laitteita internetiin pääsemiseen.

Mobiililähtöinen suunnittelu: Mobiililaitteiden kasvavan suosion myötä on todennäköistä, että verkkosivustoja suunnitellaan enemmän ensisijaisesti mobiilikäyttäjiä silmällä pitäen. Työpöytäversio on toissijainen näkökohta.

Käyttökokemuksen (UX) ja käyttöliittymän (UI) suunnittelu: Verkkosivuston yleinen käyttökokemus on jatkossakin suunnittelijoiden keskeinen tavoite, ja painopisteenä on intuitiivisten, helppokäyttöisten ja visuaalisesti houkuttelevien käyttöliittymien luominen.

Nopeus ja suorituskyky: Kun käyttäjät ovat yhä enemmän tottuneet nopeasti latautuviin verkkosivustoihin, verkkosivuston nopeus ja suorituskyky ovat jatkossakin tärkeä tekijä sen menestyksessä.

Tietoturva: Kyberhyökkäysten yleistyessä, verkkosivustojen turvallisuus on jatkossakin etusijalla sekä suunnittelijoille että käyttäjille.

Karhun kommentti:

Tämä lista sopisi verkkosivutrendeiksi niin 2015, 2022 kuin 2023. Tärkeitä asioita, mutta monelle tekemiseen ammattimaisesti suhtautuvalle digitoimistolle (laskemme itsemme tähän joukkoon) nämä ovat olleet perusasioita jo pitkään. Pisteet tekoälylle kuitenkin tietoturvan korostamisesta.

Verkkosivujen kehityksen osalta pysyttiin niin yleisellä tasolla, että kysyimme vielä erikseen suunnittelun trendeistä.

Kysymys: Entäpä verkkosivustojen suunnittelun trendit 2023?

ChatGPT vastaa:

Minimalistinen design: Yksinkertaiset ja selkeät mallit ovat jatkossakin suosittuja, ja niissä painotetaan tilaa ja rajoitettua väripalettia rauhallisuuden ja keskittymisen tunteen luomiseksi.

Mobiililähtöinen suunnittelu: Mobiililaitteiden kasvavan suosion myötä on todennäköistä, että verkkosivustoja suunnitellaan ensisijaisesti mobiilikäyttäjiä silmällä pitäen.

Suuret, laadukkaat kuvat: Laadukkaat kuvat ja grafiikat ovat jatkossakin tärkeä osa verkkosivujen suunnittelua. Pääpaino on suurten, visuaalisesti näyttävien kuvien käyttämisessä, jotka houkuttelevat käyttäjää ja auttavat luomaan vahvan visuaalisen identiteetin.

Yksilöity kuvitus: Käsin piirretyt tai mukautetut kuvitukset ovat edelleen suosittu tapa lisätä persoonallisuutta ja ainutlaatuisuutta verkkosivuston suunnitteluun.

Animaatiot ja mikrovuorovaikutukset: Pienet, hienovaraiset animaatiot ja mikrovuorovaikutukset (kuten hover-tehosteet tai latausilmaisimet) voivat auttaa lisäämään verkkosivustoon viimeistellyn silauksen ja interaktiivisuuden tunteen.

Karhun kommentti:

ChatGPT antoi tähän jopa yllättävän kiinnostavan vastauksen, jos unohdamme listalta mobiililähtöisen suunnittelun. Minimalistiselle suunnittelulle on ehdottomasti paikkansa tarkoin harkituissa kohteissa, joissa myös esitetty tietomäärä on rajallinen. Suuret kuvapinnat sekä erilaiset graafiset elementit jatkavat varmasti voittokulkuaan myös vuonna 2023, esimerkkinä vaikkapa asiakkaamme Fiskars Group tai Citycon. Uskomme näkevämme vähemmän stock-kuvia ja enemmän brändiä varten kuvattuja, laadukkaita kuvia, ja hyvä niin. Myös yksilöity kuvitus osana yrityksen brändiä on mielestämme hyvä tapa lisätä persoonallisuutta.

Animaatioihin suhtaudumme positiivisesti mutta varauksin: parhaimmillaan ne tekevät käyttökokemuksesta viimeistellyn, mutta heikoimmillaan ärsyttävät ja hidastavat. Uskomme tekoälyn tavoin niiden roolin kuitenkin kasvavan. Miten onnistuimme mielestäsi tällä sivustolla vuorovaikutustehosteiden kanssa?

Mitä mieltä olet, osuiko tekoäly oikeaan? Jos haluat jutella enemmän vuoden 2023 trendeistä tai verkkosivujen kehittämisestä, ota yhteyttä ja mietitään, mikä juuri teidän sivustollanne olisi ajankohtaista.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

6
8
1
1
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Terminaalimultiplekseri tmux – ystävä, johon voi luottaa
  2. Karhu Kaizen: Verkkopalvelun jatkuva optimointi datavetoisesti
  3. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje