Karhulla on asiaa

Google Data Studio on mainio väline raportointiin ja seurantaan

Sanna Lindholm

Ilmainen Google Data Studio julkaistiin keväällä 2016 ja siitä on vähitellen tullut varsin kätevä väline monimuotoiseen datan visualisointiin. Sillä on myös helppo luoda ja jakaa kustomoituja raportteja kaikille, jotka niitä tarvitsevat. 

Ei enää kirjautumista eri järjestelmiin ja useiden raporttien kahlaamista. Kaikki avainluvut löytyvät yhden linkin takaa. 

Erilaisia raportteja erilaisiin tarpeisiin 

Data Studiossa voidaan siis luoda dashboardeja eli näkymiä tai raportteja, joihin on tiivistetysti koottu olennaiset seurattavat asiat esimerkiksi verkkosivujen kävijäseurannasta ja online-mainonnan toimivuudesta. 

Voit räätälöidä raportteja ja valita juuri ne tärkeimmät ja kiinnostavimmat asiat seurattaviksi. Dashboard on erinomainen tapa seurata myös määritettyjen KPI-tavoitteiden toteutumista. 

Dashboardit voivat olla yhden sivun mittaisia pikanäkymiä tai useampisivuisia raportteja. Käytettävissä on myös useita mallipohjia, jotka voi kopioda omaan käyttöön tai poimia niistä parhaat palat ja vilkuilla vinkit. 

Raporttien ja näkymien visualisoinnissa voi jokainen toteuttaa mielikuvitustaan (meissä kaikissa asuu pieni AD), mahdollisuuksia on monia. Käytettävissä on erilaisia fontteja, tuttuja pylväskaavioita, piirakoita, aikajanoja ja taulukoita, joiden värejä ja kokoja voi muokata mieleisekseen. Lisäksi Data Studioon on mahdollista tuoda myös kuvia, jolloin esitettäviä tietoja voi havainnollistaa vaikkapa erilaisten ikonien avulla.

Data Studioon voi yhdistää erilaisia tietolähteitä 

Usein on tarve esittää eri järjestelmissä olevaa dataa samassa näkymässä. Myös tämä on helppoa Data Studion avulla. Koska kyse on Googlen tuotteesta, tietolähteeksi käyvät luonnollisesti muut konsernin tuotteet: Google Analytics, Google Ads, YouTube Analytics, Search Console ja Google Sheets. Lisäksi käytettävissä on myös kattava valikoima valmiita integraatioita kolmansien osapuolien, usein maksullisiin, järjestelmiin. 

Tietolähteistä saatavaa dataa varten voi itse rakentaa suodattimia tai käyttää Analyticsin segmenttejä, jolloin tietoja on mahdollista luoda ja muotoilla lukemattomilla eri tavoilla. 

Visuaalisuus ja selkeys tekevät asioista helposti hahmotettavia

Karhu Helsingin Data Studio -tietoja ison television kautta esitettynä

Tiedot ovat aina ajan tasalla, helposti löydettävissä ja jaettavissa

Yksi parhaimpia Data Studion ominaisuuksia on, että tiedot pysyvät siellä aina ajan tasalla ja niitä voi tarkastella milloin tahansa. Kun näkymä on kerran rakennettu, data voi päivittyä jatkuvasti sitä mukaa, kun sitä kertyy. Raportoijan näkökulmasta aikaa vapautuu manuaalisesta raporttien koostamisesta muuhun mielekkäämpään työhön.

Käyttäjä voi valita haluamansa tarkastelujakson ja saada luvut päivitettynä eteensä muutamalla klikkauksella. Jos lukuihin on lisätty vertailu edelliseen jaksoon tai edelliseen vuoteen, on kehityskin aina nähtävissä saman tien. 

Näkymien jakaminen 

Raportin jakaminen Data Studiosta on helppoa – saat yhden linkin, jota voit jakaa eteenpäin. Voit määritellä, mitä linkin vastaanottaja voi tehdä: katsella tietoja vai myös muokata niitä. Vaihtoehtoisesti voit myös ajastaa raportin PDF-version lähtemään automaattisesti haluttuihin sähköpostiosoitteisiin. 

Mikäli haluat kontrolloida mitä vastaanottaja tiedoillasi tekee, voit linkin jakamisasetuksissa estää raportin lataamisen, kopioinnin ja tulostamisen.

Interaktiivisuus antaa dashboardiin uuden ulottuvuuden 

Data Studiossa on mukavaa interaktiivisuutta. Taulukoita voi vierittää ja lajitella tietoja nousevaan tai laskevaan järjestykseen. Aikajanalla voi hiirtä liikuttamalla nähdä päiväkohtaista dataa. Kevyt interaktiivisuus tekee raportin tarkastelusta mielenkiintoisempaa.   

Google Data Studio on monipuolinen ja laadukas työväline, mutta se ei vielä ole täydellinen. Raporttien sisällön muokkaaminen on ajoittain yllättävän työlästä ja raporttien kopioiminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Data Studio kuitenkin kehittyy vinhaa vauhtia ja odotettavissa on, että jatkossa sillä saa yhä enemmän aikaan. Jos olet kiinnostunut kuulemaan Google Data Studion mahdollisuuksista, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
Viime viikkoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje