Karhulla on asiaa

DrupalCamp Baltics – mat­ka­ker­to­mus

Karhu Helsinki 2

Siitä on jo muutama vuosi ja yksi poikkeustilanne kerinnyt vierähtää, kun pääsin edellisen kerran nauttimaan paikan päällä ja fyysisenä entiteettinä DrupalCamp-nimisen tapahtuman tunnelmasta. Edellisellä kerralla sellainen, johon allekirjoittanut osallistui, järjestettiin armaassa kotimaassamme ja vielä Helsingin Ruoholahdessa, eli ihan tuossa kotikulmilla. Viime vuonnakin DrupalCamp Finland järjestettiin, livenä ja etämahdollisuuksilla, mutta siihen en itse harmillisesti kerinnyt osallistumaan.

Matkaan käymme

Tällä kertaa lähdettiin merta edemmäs kalaan, sillä toisin kuin viimeksi, nyt tapahtuma, johon suunnattiin, oli saanut peräänsä liitteen ”Baltics”, ja siitä syystä löysimme seurueemme perjantaisena aamuna, ehkä hitusen liian aikaisin, odottelemasta nousua paattiin nimeltä Tallink Star.

Tallinnassa toiminnan keskiöön siirtyminen onnistui jalkapatikalla, sillä tapahtumapaikaksi järjestävä taho oli valinnut Tallinnan satamaterminaalin kupeesta löytyvän Tallink Spa & Conference Hotellin, jonne matkaa oli vain muutama sata metriä.

Tapahtuma alkaa, valitkaa reittinne

Tapahtuma oli jaettu kahteen eri ”träkkiin” tai polkuun, joista toisesta löytyi enemmän liiketoimintaan, tiimin rakentamiseen ja projektin johtoon liittyviä puheita ja esityksiä. Toisessa taas keskityttiin enemmän teknologiaan, alustoihin ja Drupaliin, sekä kehittämiseen. Meidän kahdeksanhenkinen, kehittäjistä koostuva poppoo tykkäsi istua enimmäkseen, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, kuuntelemassa tuota teknologiapainotteista linjaa.

Aamupäivä

Ensimmäisenä lauteille asteli Exoven perustaja ja Chief Growth Officer Janne Kalliola, joka tuli kertomaan Drupalin nykytilanteesta sekä jakamaan infoa ja oppeja DrupalConista, joka järjestettiin Prahassa lähes kuukausi takaperin. Tämän jälkeen tapahtuma haarautui edellä mainittuihin träkkeihin.

Seuraavana meillä oli ilo kuulla kertomusta tietoturvapainotteisesti OWASP:sta ja lähinnä sen fullstack-käytöstä sekä siitä, mitä hyötyä siitä on ja kuinka käyttää hyödyksi sivustolta löytyvää Top 10-riskilistausta.

Teknologiapolulla koettiin seuraavaksi mielenkiintoisia hetkiä Amazonin AWS-alustan Drupal-käytön parissa ja sitä myös hieman demottiin. Nopea ja kätevähän se on. Esittely oli vähän mainoksen omainen, mikä on sinänsä ymmärrettävää ja sallittavaa, kun presentaation pitäjät ovat joko suorasti tai epäsuorasti kyseisen yrityksen palkkalistoilla.

Aamupäivä huipentui esitykseen, jossa keskityttiin kertomaan, miten SEO on osa web-kehitystä ja miten sitä kannattaisi huomioida jo sivuston alkumetreiltä asti. Sisällössä ei harmillisesti ollut oikein mitään uutta ja mullistavaa, mutta tärkeästä aiheesta on aina hyvä kuulla ja hienoa, että aiheelle löytyi tilaa ohjelmasta.

Iltapäivä

Lounaan kautta lähdettiin purkamaan iltapäivän esityksiä vaihtamalla ensin Business-painotteiselle polulle koko kehittäjäkonkkaronkan voimin, sillä menimme kuuntelemaan kertomuksia punktid.com-nimisen verkkokaupan kehityksestä vuosien varrella. Sivusto on Drupal-pohjainen ja Baltian isoin ja suosituin verkkokauppa videopelien latauskoodien hankintaan. Aihe oli todella mielenkiintoinen. Selkeästi sivuston ylläpitäminen & kehitys on ollut vaiherikasta ja polveilevaa, varsinkin, kun alunperin kouluprojektiksi suunniteltua sivustoa lähdettiin laajentamaan vähän isompaan skaalaan.

Tässä kohtaa irtauduin seurueestamme takaisin teknologiapuolelle kuuntelemaan Drupal 10:n mukana tulevan ja uudistuvan WYSIWYG-tekstieditorin, CKEditor 5:n, esittelyä. Esittelyssä käytiin myös läpi teknisiä eroavaisuuksia editorin versioon numero 4 nähden. Tämä editori on useilla Drupal-sivustoilla käytössä, sillä se asennetaan oletuksena käyttöön. Oli hyvä käydä kuulemassa tästä, sillä tulevaisuudessa editorin rakenne on muuttumassa. Tähän tulee paneutua ihan ajan kanssa, testailemalla varsinkin nykyisen version päälle rakennettuja toiminnallisuuksia toimintavarmuuden säilyttämiseksi.

Iltapäivän teemaustuokio

Viimeiset kaksi tuokiota kehittäjäträkillä olivat UI- ja teemauspainotteisia. Oli storybookkia ja pitkänlinjan pohdintaa kirjastoista: kannattavuudesta rakentaa oma vs. käyttää valmiita ratkaisuja, kuten Reactia. Pointtinsa kummassakin, mutta työmäärät saattavat kivuta aika korkeiksi omien ratkaisujen kehittämisessä, toisin kuin käytettäessä valmiita ja jatkuvasti yhteisöjen toimesta kehittyviä kirjastoja. Omasta mielestäni päätös ei ole kovinkaan haastava.

Tietysti täydellinen kontrolli ja ymmärrys rakenteesta sekä sisällöstä on hyvä asia, mutta tällainen oma ratkaisu on aika raskas ylläpidettäväksi. Todettiin myös, että kokonaisuuden laajuus saattaa karata hieman käsistä ja tulee tehtyä liian monimutkaisia ja sekavia ratkaisuja, jotka ovat hieman lipsahtaneet ”Sveitsin armeijan linkkuveitsi” -mallista toimintatapaa kohti.

Päivän päätöksessä keskityttiin kuuntelemaan storybookista kertovaa pakettia, jossa myös nähtiin päivän toinen sykähdyttävä demo. Konsepti on sinänsä mielenkiintoinen ja luo mukavan lisäyksen verrattuna normaaliin teematyönkulkuun. Järjestelmä mahdollistaa hallintapaneelimaisen näkymän, jonka kautta voidaan tutkia erilaisia tilanteita ja sanalla sanoen tarinoita, jotka näyttävät esimerkiksi, miltä painikkeet näyttävät muuttuvissa tilanteissa, kuten fokuksen alaisena, ja mitä tietoa niissä silloin on saatavilla. Näkisin, että tämän kaltaiselle toiminnallisuudelle on paikkansa enemmän sovelluksen kaltaisella sivustolla, missä erilaisia käyttötapauksia ja hallintatapoja on tavanomaista enemmän, ja sitä kautta myös tilojen tarkkailu on enemmän keskiössä.

Homma pakettiin

Tapahtuma tulikin nopeasti päätökseen tämän jälkeen ja siirtyminen meidän osalta alkoi kohti Tallinnan satamaa ja MegaStarin buffettia. Tapahtuman afterparty jäi tällä kertaa kokematta, mutta pitihän sitä jotain jättää seuraavaakin kertaa varten, johon ehdottomasti osallistutaan, jos sellaisia vielä vastaan tulee – ja miksipäs ei tulisi. Yhteisö elää tälläisistä tapahtumista ja meininki oli jälleen oikein positiivinen. Ensi kertaan.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

2
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. HTTP-virhekoodit – eli mitä näet silloin, jos nettisivu ei toimi kuten odotit
  2. Googlen ilmaiset koulutukset
  3. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje