Asiakastarinat

Onni elää käsityössä – ja onnistuneessa taito.fi uudistuksessa

Karhu Helsinki sai kunnian uudistaa Taitoliiton taito.fi-verkkosivuston sekä samaan WordPress-ympäristöön toteutetut paikallisten taitoyhdistysten sivustot.

Taitoliitto toimii valtakunnallisena käsityöalan ja käsityökulttuurin puolestapuhujana ja asiantuntijana. Taitoliitto ja 15 paikallista taitoyhdistystä sekä yli 100 toimipaikkaa ovat Suomen laajin käsityöpalveluiden verkosto. Taitoliitto tarjoaa mm. ohjeita, kursseja ja tapahtumia lukuisten käsityötekniikoiden ympärillä. Pelkästään käsityökursseja järjestetään vuodessa satoja, eteläisimmästä Suomesta Lappiin.

Liikkeelle konseptointiprojektilla

Ennen visuaalista suunnittelua ja teknistä toteutusta toteutettiin erillinen konseptointivaihe, jossa keskityttiin ymmärtämään Taitoliiton tarpeita sivustokokonaisuudelle. Konseptointivaiheen tuloksena oli määrittelydokumentaatio, rautalankamallit sekä sivuston rakenne valmiiksi suunniteltuina. Taitoliitto kiitti moneen kertaan sitä, miten nopeasti Karhun tiimi sai kiinni käsityöalan terminologiasta sekä Taitoliiton järjestötoiminnan laajuudesta ja erityispiirteistä.

Yhteistyö Karhun kanssa on ollut poikkeuksellisen hyvä kokemus. Meitä on aidosti kuunneltu projektin alusta alkaen. Toimialamme ei ole ehkä kaikille se tutuin, mutta hyvin pian karhulaiset oppivat puhumaan ”meidän kieltämme”.

Minna Hyytiäinen. toiminnanjohtaja, Taitoliitto

Määrittelyssä käytettiin pohjana monipuolisesti analytiikkaa sekä erilaisia palvelumuotoilun menetelmiä käyttäjäpersoonista priorisointitekniikoihin. Mukana koko projektin oli asiakkuusjohtaja Aten lisäksi projektipäällikkö Christa sekä laajasti Karhun tiimiä. Christa antoi nimensä ja monta näkemystä myös yhdelle sivuston viidestä käyttäjäpersoonasta, jotka määrittelyn aikana luotiin.

Suunnittelijamme liekeissä visuaalisen ilmeen parissa

Rautalankamallien valmistumisen jälkeen keskityimme visuaaliseen suunnitteluun ja sivuston ulkoasun luomiseen. Tavoitteenamme oli erottuva, houkutteleva ja käsitöiden monipuolisuutta korostava visuaalisuus. Sivustolla on käytetty poikkeuksellisen paljon laajoja väripintoja, animaatioita, sekä erilaisia muotoja tuomaan eloa sivustolle ja välittämään käsityön iloa ja innostusta käyttäjille. Pohjana käytettiin Taitoliiton hiljattain uudistettua visuaalista ohjeistoa, jota suunnittelijamme sovelsi sivustolle.

Saavutettavuus oli suunnittelun keskiössä, ja sivusto suunniteltiin täyttämään WCAG 2.1 AA -saavutettavuuskriteerit. Kontrastit ja tekstikoot valittiin huolellisesti, jotta teksti olisi selkeästi luettavissa, ja navigointi suunniteltiin toimivaksi näppäimistöllä. Toteutusvaiheessa Karhun tekemässä saavutettavuusauditoinnissa korjaushuomiot liittyivät vain toiminnallisuuksiin, visuaalisuus sai puhtaat paperit.

Suunnittelussa osallistettiin loppukäyttäjiä etänä toteutettujen käyttäjätestaussessioiden avulla. Tapaamisissa testattiin vapaaehtoisten käyttäjien kanssa mallien toimivuutta erilaisia tehtäviä hyödyntäen. Testaajien piti esimerkiksi etsiä yhteystiedot valikosta tai ilmoittautua kiinnostavalle käsityökurssille. Lisäksi mielipiteitä ja tarpeita kartoitettiin paikallisyhdistysten toiminnanjohtajilta sekä kyselyillä että Teams-tapaamisissa.

Uskallamme sanoa olevamme lopputulokseen poikkeuksellisen tyytyväisiä. Sivusto herättää mielenkiinnon ja houkuttelee käyttäjiä tutustumaan käsityökursseihin, tapahtumiin ja ohjeisiin. Vaikka visuaalisuus on tärkeää, saavutettavuus on saatu huomioitua samalla, kun sivusto tarjoaa elämyksellisen ja inspiroivan käyttökokemuksen.

Paikallisyhdistyksille omat sivustot WordPress Multisitellä

Tekninen toteutus tehtiin WordPress Multisite -toteutuksena, jossa järjestön yhteisen hakukonenäkyvyyden optimoimiseksi paikallisyhdistykset sijaitsevat saman taito.fi-osoitteen alla, mutta teknisesti heillä on omat sivustonsa, joita taitoyhdistykset voivat itse ylläpitää. Sivustot jakavat pääosin samat sisältömoduulit sekä osan visuaalisesta ulkoasusta.

Missään vaiheessa ei tullut oloa, että asia olisi vaikea, vaan kaikkeen haettiin aina ratkaisua ja resurssimme otettiin ihanasti huomioon

Minna Hyytiäinen, toiminnajohtaja, Taitoliitto

Teknisesti laajin toteutus on käsityökurssien ja tapahtumien kaksisuuntainen integraatio Taitoliiton Drupal-pohjaiseen toiminnanohjausjärjestelmään. Kurssit ja tapahtumat noudetaan järjestelmästä monipuolisesti suodatettavaksi listaukseksi WordPressissä sekä pääsivulla että paikallisilla sivuilla. Erityisesti kurssikauppan toiminnallisuuksia laajennettiin projektin aikana merkittävästi verrattuna vanhaan toteutukseen. Lisäksi toteutettiin mm. mediatiedotteiden integraatio ePressi-järjestelmästä sekä postinumeroon pohjautuva paikallisyhdistysten hakutoiminto.

Erityiskiitokset vastuun kantamisesta koko projektin läpi

Sivusto on monipuolinen ja laaja kokonaisuus, joka käyttäjälle näyttäytyy yhtenä ja selkeänä kokonaisuutena. Toiminnanohjausjärjestelmän integraatio oli varsin laaja kokonaisuus, ja esiin nousevia poikkeustapauksia jouduttiin pohtimaan matkan varrella useampaan kertaan. Päätöspalaverissa totesimme yhteen ääneen projektin menneen kokonaisuutena hyvin, ja Karhun ja Taitoliiton tiimien puhaltaneen hyvin yhteen hiileen koko projektin ajan.

Projekti on mielestäni mennyt erinomaisen hyvin ja on kerrankin ollut olo, että it-projektissa kannetaan vastuu loppuun asti siitä, mitä ollaan tekemässä

Minna Hyytiäinen, toiminnajohtaja, Taitoliitto

Karhu jatkaa Taitoliiton ja paikallisten toimijoiden tukemista sekä sivuston kehittämistä osana Karhu Huolenpitoa. Toimistoltamme löytyy useampi käsityöharrastaja, joten epäilemme, että karhulaisia vierailee sivustolla säännöllisesti myös työajan ulkopuolella…

Tutustu sivustoon osoitteessa taito.fi

Lisätietoja antaa

Minna Hyytiäinen
Toiminnajohtaja, Taitoliitto
minna.hyytiainen@taito.fi

Atte Mäkinen
Asiakkuusjohtaja, Karhu Helsinki
atte.makinen@karhuhelsinki.fi

Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Terminaalimultiplekseri tmux – ystävä, johon voi luottaa
  2. Miten projektin hinnoittelumalli vaikuttaa suunnittelun joustavuuteen?
  3. 9 tärkeintä Google Analytics -mittaria
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä