Karhulla on asiaa

Drupal 10 -julkaisu tuo uutta ja Drupal 9 -tuki päättyy

Timo Salminen

Drupal-julkaisujärjestelmästä on ilmestymässä uunituore versio Drupal 10, joka tarjoaa kiinnostavia uusia ominaisuuksia. Samalla nykyversion eli Drupal 9:n tuki on päättymässä. Tässä kirjoituksessa kokoamme yhteen tärkeimmät uudistukset ja aikataulut.

Drupal 10 -julkaisupäivä joulukuussa 2022

Drupal-julkaisujärjestelmää kehittävä avoimen lähdekoodin yhteisö on tiivistänyt tahtia tuotekehityksessä koronakriisin aiheuttaman hidastumisen jälkeen. Ideana on julkaista uusia versioita ripeämmin ja tehdä versiopäivityksistä sujuvampia.

Yhteisö on julkaisemassa uuden Drupal 10 -version näillä näkymin joulukuussa 2022. Julkaisutahti on nyt yllättävänkin kova. Monen Drupal-sivuston omistajalla on vielä kirkkaana mielessä viimeisimmän vuoden aikana läpiviety päivitys Drupal 9:ään.

Drupal 9 -tuki päättyy marraskuussa 2023

Nykyisen version eli Drupal 9:n tuki on näillä näkymin päättymässä marraskuussa 2023, joten versiopäivitys tulee tehdä sitä ennen. Drupal 9:n elinkaari päättyy tasan kaksi vuotta edellisversion tuen päättymisestä.

Tuen päättymisen myötä Drupal-versioon ei enää tarjota tietoturvapäivityksiä, joten sen käytön jatkaminen ei ole järkevää.

Drupal 9:n elinkaari voisi Drupal-yhteisön puolesta jatkua pidempäänkin. Järjestelmän perustana olevan Symfony 4 -sovelluskehyksen komponenttien tuen päättyminen tekee kuitenkin myös Drupalin päivittämisestä välttämätöntä.

Versiopäivityksen ennakoidaan onnistuvan sujuvasti

Drupal-yhteisö on tehnyt kovasti töitä sen eteen, että versiopäivitykset sujuvat mahdollisimman mutkattomasti olemassa olevilla sivustoilla. Drupal 10 -versiopäivitys onnistuu näillä näkymin samaan tapaan kuin edellisellä versiopäivityskierroksella ja ilman merkittäviä muutostarpeita sivustolla.

Versiopäivityksen teknisen ja testaustyön määrän arvioidaan myös toteutuvan suunnilleen samanlaisena kuin Drupal 9 -päivityksessä. Tieto työmäärästä tarkentuu, kun Drupal 10 on julkaistu. Jos sivusto ei ole uudistumassa, versiopäivityksen kuluihin on hyvä varautua vuoden 2023 budjetoinnissa.

Kannattaako sivusto päivittää vai uudistaa?

Drupalin nykyversion tuen päättyminen on saumakohta, jossa sivustojen omistajien on mielekästä miettiä myös sivustonsa uudistamista.

Uuden sivuston voi rakentaa suoraan Drupal 10:llä ja näin välttää vanhan sivuston versiopäivityksestä aiheutuvat työt ja kulut. Toisaalta WordPress on entistä paremmin monen sivuston omistajan tarpeisiin sopiva vaihtoehto, erityisesti pienille ja keskikokoisille sivustolle.

Drupal 10:n uudet ominaisuudet: viisi isoa uudistusta

Drupal 10 tuo mukanaan uusia ominaisuuksia. Uudistukset ovat tervetulleita ja näkyvämpiä kuin Drupal 9:ssä, jossa keskityttiin taustatekniikan kehittämiseen.

1. Modernisoidut hallintanäkymät ja päivitystyökalut

Uudet päivitysnäkymät ovat selkeitä ja sisältöä tuotetaan CKEditor 5:llä. Kuva: Drupal.org

Drupal 10 tarjoaa päivittäjille uuden käyttökokemuksen. Sivuston hallintanäkymien ilme on raikas ja nykyaikainen. Hallintanäkymien uuden Claro-nimeä kantavan teeman suunnittelussa on huomioitu myös saavutettavuus.

Myös Drupal-sisällön päivittämisessä käytettävä CKEditor-työkalu uudistuu. Uusi CKEditor 5 tuntuu ja näyttää paremmalta ja nostaa päivityskokemuksen edistykselliselle tasolle.

CKEditor 5 mahdollistaa myös sisällön muokkaamisen näkymässä, joka vastaa lähes täysin katselunäkymää.

Uudet Drupal-versiot mahdollistavat modulaariset sivupohjat, jotka tuovat päivittäjien työhön olennaisesti lisää vapautta verrattuna perinteisiin kiinteisiin sivupohjiin.

2. Uudet välineet nykyaikaisien käyttäjäkokemuksien luomiseen headless-periaatteella

Uuden Drupalin päälle voi rakentaa nykyaikaisia ja kävijän tarpeisiin muovautuvia käyttökokemuksia entistä kätevämmin.

Uusi ns. Decoupled menus -ominaisuus mahdollistaa erilaisten JavaScript- ja muiden toiminnallisuuksien nopean tuonnin osaksi sivustoa. Nämä ovat paikallaan, kun kävijälle halutaan tarjota näkymiä, jotka reagoivat nopeasti käyttäjän toimintaan ja ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa hänen kanssaan. Erilaiset laskurit ja valitsimet ovat esimerkkejä tällaisista ominaisuuksista.

Uudistuksen myötä Drupal toimii aiempaakin tehokkaammin myös ns. headless-julkaisujärjestelmänä, jossa sisältöä tuotetaan yhteen keskitettyyn järjestelmään ja josta sitä voidaan julkaista monikanavaisesti ja dynaamisilla esitystavoilla.

3. Teknologiapäivitys pitää Drupalin tietoturvan eturintamassa

Versiopäivitys tuo mukanaan uuden teknologiapohjan Drupaliin. Symfony 6 ja PHP 8.1 -tekniikat vahvistavat järjestelmän tietoturvaa. Muutos ei näy kävijöille tai päivittäjille, mutta on olennainen, jotta Drupal pysyy myös jatkossa julkaisujärjestelmäkentän kärjessä tietoturvan suhteen.

4. Sujuvampaa työskentelyä sivuston rakentajille

Drupal 10 tehostaa sivuston rakentajan työtä. Drupal-sivustojen kulmakivenä toimivien teemojen luonti onnistuu aiempaa mutkattomammin. Samoin uusien moduulien käyttöönotosta on tehty entistä helpompaa. Teknisen Drupal-työn nopeuttamiseen kannattaa panostaa: se näkyy pienempinä kustannuksina sivuston omistajalle.

5. Automaattiset tietoturvapäivitykset

Drupal 10 -kehitysputkessa on myös Drupal-ytimen ja tärkeimpien moduulien tietoturvapäivitysten automatisointi. Tämä on Drupal-yhteisössä laajasti toivottu ominaisuus, jonka odotetaan tekevän Drupalin tietoturvasta huolehtimisesta helpompaa kuin ennen.

Automaattiset päivitykset eivät ehdi Drupal 10:n ensimmäiseen versioon, mutta niiden odotetaan tulevan käyttöön lähiaikoina.

Miten edetä Drupal-versiopäivityksen kanssa?

Jos käytössänne on Drupal 9 -sivusto

  • Varautukaa Drupal 10 -versiopäivitykseen vuoden 2023 loppupuoliskolla. Nykyisen järjestelmän tuki päättyy marraskuussa 2023.
  • Vaihtoehtoisesti arvioikaa mahdollisuutta sivustouudistukseen ennen marraskuuta 2023 ajoittuvalla deadlinella.

Jos käytössänne on Drupal 8 -sivusto

  • Järjestelmänne tuki on jo päättynyt, joten se tulee ensi tilassa päivittää Drupal 9:ään, ellei sivusto ole poistumassa nopeasti käytöstä.
  • Tämän jälkeen etenemissuositukset ovat samat kuin edellisessä kohdassa.

Jos käytössänne on Drupal 7 -sivusto

  • Järjestelmänne tuki päättyy marraskuussa 2023. Olemassa olevaa sivustoanne ei voi päivittää uuteen Drupal-versioon, koska versiossa 8 Drupal-järjestelmän arkkitehtuuri uudistui täysin.
  • Sivusto on tarpeen uudistaa. Uuden sivuston varteenotettavia julkaisujärjestelmävaihtoehtoja ovat Drupal 10 ja WordPress.

Jos et ole varma, mikä julkaisujärjestelmä ja versio sivustollanne on käytössä, saat sen helposti selville kirjoittamalla sivustonne URL-osoitteen sivulle https://whatcms.org

Karhu on kokenut opas järjestelmäversioiden viidakossa

Karhu Helsinki suunnittelee ja rakentaa verkkosivustoja Drupalilla ja WordPressillä Suomen kokeneimpiin kuuluvan tiimin voimin. Jos kaipaat harjaantunutta opasta julkaisujärjestelmäversioiden viidakossa, lähetä minulle sähköpostia tai lähetä viesti alla olevalla lomakkeella.

Mietityttävätkö julkaisujärjestelmien versiot? Laita viestiä niin jutellaan.

Kysy Timolta lisää

Timo Salminen asiakkuusjohtaja 050 518 0085

Tai lähetä meille viesti

Kun lähetät viestin, olemme sinuun yhteydessä. Pidämme datastasi huolta tietosuojasivullamme kuvatulla tavalla.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Terminaalimultiplekseri tmux – ystävä, johon voi luottaa
  2. Karhu Kaizen: Verkkopalvelun jatkuva optimointi datavetoisesti
  3. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje