Drupal 10

Drupal 10 on suositun avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän uusi versio, joka julkaistaan loppuvuodesta 2022. Tällä hetkellä Drupal-sivustoja rakennetaan ja niitä ylläpidetään versiolla 9. Me Karhu Helsingissä suunnittelemme ja rakennamme Drupal-sivustoja.

Milloin Drupal 10 ilmestyy?

Drupal 10 ollaan kansainvälisen Drupal-yhteisön tietojen perusteella julkaisemassa joulukuussa 2022. Todennäköisesti siitä eteenpäin uudet Drupal-sivustot rakennetaan 10-versiolla ja aiemmin rakennetuille Drupal 9 -sivustoille aletaan siitä eteenpäin tehdä versiopäivityksiä.

Aiemmat Drupal-versiot ovat valmistuneet suhteellisen hyvin siinä aikataulussa, jota Drupal-yhteisö on niille etukäteen arvioinut, joten myös 10-version ilmestymisaikataulun suhteen voidaan olla melko luottavaisia.

Milloin Drupal 9 -tuki päättyy?

Nykyinen Drupal-versio, eli Drupal 9, tulee tiensä päähän marraskuussa 2023. Tuolloin päättyy tuki 9-version pohjana toimivalle Symfony 4 -sovelluskehykselle ja se käytännössä tekee myös Drupalin versiopäivityksen välttämättömäksi.

Drupal 9 -sivustot on tarpeen päivittää versioon 10 marraskuuhun 2023 mennessä. Versiopäivityksen ennakoidaan onnistuvan sujuvasti.

Siihen mennessä Drupal 9 -sivustojen tulisi olla päivitetty käyttämään 10-versiota. Drupal 10 on evoluutioversio Drupal 9:stä, joten versiopäivityksen ennakoidaan onnistuvan sujuvasti olemassa olevilla sivustoilla. Vastaavanlaisia versiopäivityksiä tehtiin Drupal-versioiden 8 ja 9 välillä syksyllä 2021. Drupal 8 -tuki päättyi marraskuussa 2021.

Miten Drupal 10 eroaa Drupal 9:stä?

Drupal 10 on kehittäjiensä mukaan rakennettu Drupal 9:n päälle, joten varsinaista teknistä vallankumousta ei ole odotettavissa. Drupal-yhteisö on päässyt aiempien lupaustensa mukaiseen tuotekehityskäytäntöön, jossa uudet Drupal-versiot kehittyvät vähitellen ja jatkuvana prosessina radikaalien ja sivustouudistuksiin pakottavien versiovaihdosten sijaan.

Drupalin tuotekehityksessä on siirrytty dramaattisten versiohyppyjen sijasta tasaisempaan evoluutioon. Drupal-yhteisö on pitänyt lupauksensa.

Drupalin teknologia ja ominaisuudet uudistuvat ja modernisoituvat vähitellen ja käyttäjiltä saatuun palautteeseen pohjautuen. Tämä on Drupal-sivuston omistajan näkökulmasta turvallinen ja mielekäs tuotekehitysmenetelmä.

Mitä uutta Drupal 10 tarjoaa?

Drupal 10 -järjestelmän kehitys on parhaillaan käynnissä ja seuraavat uudistukset ovat todennäköisesti odotettavissa:

  • Modernisoitu käyttökokemus päivittäjille – uusi CKEditor-sisältöeditori, uusi hallintanäkymien käyttökokemuksen määrittävä teema
  • Uudenlaista käyttökokemukseen vaikuttavaa JavaScript-tekniikkaa ja antaa entistä vankemman pohjan myös ns. headless-toteutuksille
  • Entistä sujuvammin toimivat modulaariset sivupohjat – sivujen sisältöä voi entistä joustavammin koota sisältömoduuleista, joiden määrä ja järjestys on päivittäjien valittavissa
  • Vahvempi tietoturva uuden taustateknologian voimin
  • Vahvistettu tiedostojen hallinta
  • Hiotummat ominaisuudet valikoiden ja URL-osoitteiden hallinnassa
  • Entistä automatisoidummat järjestelmäpäivitykset

Jo aiemmatkin Drupal-versiot ovat antaneet eväät rakentaa kävijöille näkyvän sivuston käytännössä millä tahansa ilmeellä, käyttökokemuksella ja ominaisuuksilla, joten Drupal 10 ei tuo merkittävää uutta sivuston julkiselle puolelle. Modulaaristen sivupohjien paremmat ominaisuudet kuitenkin tarkoittavat, että entistä useampi Drupal-sivusto rakennetaan visuaalisesti ja kokemuksellisesti rikkaampana kokonaisuutena.

Lisää Drupal 10:stä muilla sivustoilla

Kansainvälisen Drupal-yhteisön Drupal 10 -sivu

Drupalin suurimman kaupallisen sponsorin, Acquian, Drupal 10 -blogi

Kysy lisää Drupal-versioista ja järjestelmän tulevaisuudennäkymistä

Timo Salminen asiakkuusjohtaja 050 518 0085

Tai lähetä meille viesti

Kun lähetät viestin, olemme sinuun yhteydessä. Pidämme datastasi huolta tietosuojasivullamme kuvatulla tavalla.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiakkaita, joiden tyytyväisyyden eteen teemme töitä