Karhulla on asiaa

Karhu ❤️ WordCamp 2023

Camilla Kuntsi 4

WordCamp Finland 2023 järjestettiin viime viikolla torstaina ja perjantaina Tampereella. Nimestä voikin päätellä, että WordCamp keskittyy WordPress-julkaisujärjestelmän ympärille tuoden useiden eri osa-alueiden aiheita WordPressin parissa työskentelevien saataville. Nimestä voi myös päätellä, että tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa.

Tänä vuonna lähdimme WordCampille 10 hengen osallistujajoukolla. Osallistumisen lisäksi haluamme tukea ja mahdollistaa WordPress-yhteisön toimintaa, ja siksi olimme mukana myös pronssitason sponsorina. Karhuista WordCampille suuntasi pääosin teknisiä osaajiamme eli kehittäjiä. Joukossa oli mukana niin WordPress-konkareita kuin ensimmäisiä projektejaan toteuttavia kehittäjän alkuja.

Karhujen mielestä mielenkiintoisia puheenvuoroa oli useita, ohjelma siis tarjosi laajasti sisältöä eri tarpeisiin ja eri tasoisille osaajille. Kaksi puheenvuoroa nousi kuitenkin ylitse muiden, Milana Capin ”WordPress Through the Terminal” sekä Matias Huhdan ”Towards greater development experience through Web Platform API’s”.

Näin Karhut kertovat parhaista puheenvuoroista:

”Milana Capin ’WordPress Through the Terminal’ -luennolla oli erittäin opettavainen ja käytännönläheinen lähestymistapa, kun hän näytti meille live-esimerkkejä koodaamisesta ja esitteli erilaisia WordPressin komentorivitoimintoja, erityisesti WP CLI:tä.”

”Matias Huhdan ’Towards greater development experience through Web Platform API’s’ puheessa käsiteltiin laajasti modulaarista verkkokehittämistä, jossa mm. voitaisiin luopua erilaisista riippuvuuksista, sekä niiden koonnista, jonka hallinnoiminen projektin aikana on vaivalloista, hankalaa ja ärsyttävää pilipalipuuhastelua. Mielenkiintoista se oli itselleni juurikin siitä syystä, että riippuvuuksien hallinnoiminen olisi oikeasti helppoa. Tämän lisäksi modulaarisuus luo paljon mahdollisuuksia erilaisille tehokkaille, dynaamisille ratkaisuille, mitkä miellyttävät omaa koodiestetiikan fiilistä, ja avaavat uusia mahdollisuuksia erilaiselle tuotteistamiselle.”

Vaikka puheenvuoroista ei tätä tietoa suoraan tuotukaan esille, WordCampille osallistuneet Karhut ovat yhtä mieltä siitä, että tällä hetkellä trendikästä WordPress-tekemisessä on natiivit Gutenberg-lohkot. Oli hienoa huomata, että natiivit Gutenberg-lohkot nostavat suosiotaan. Olemme itse toteuttaneet reilun vuoden ajan kaikki WordPress-sivustomme natiiveilla Gutenberg-lohkoilla ja olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten hyvän käyttökokemuksen sivuston päivittäjille pystymme niillä tarjoamaan.

Uuden oppimista ja yhteisöllisyyttä

WordCamp oli opettavainen kokemus ja mukaan nappasimmekin useampia oppeja, joita voimme hyödyntää myös arjessa. Eniten Karhut toivat WordCampilta mukanaan uutta tietoa ympäristöystävällisestä ohjelmoinnista, saavutettavuudesta sekä WP-CLI:stä.

Yksi Karhu kommentoi havahtuneensa, että tummat värit vähentävät energian kulutusta – brändivärit eivät usein ole saavutettavia, mutta niitä voi säätää sopiviksi kirkkautta säätämällä. Toinen Karhu kertoi saaneensa tietoa eri asioista, jotka vaikuttavat verkkosivujen sähkön kulutukseen ja miten niitä voi pyrkiä pienentämään. Yhdelle Karhulle ympäristöystävällinen ohjelmointi oli uusi mielenkiintoinen aluevaltaus.

Matkaan tarttui myös uusia käyttötapoja WP-CLI -työkalulle. Eräs Karhu kertoi, että WP-CLI:n hyödyllisyys yllätti, sillä hän oli pitänyt sitä lähinnä jatkeena graafiselle käyttöliittymälle.

Tilaa uuden oppimisellekin jäi ja Karhut aikovatkin syventyä lisää WP-CLI-työkaluun, vihreään koodiin ja siihen, miten itse voi vaikuttaa työssään ympäristöpäästöihin.

Eri puheenvuorojen välissä Karhut ehtivät löytää osallistujien joukosta myös vanhoja tuttuja ja opiskelukavereita vuosien takaa. WordPress-yhteisön järjestämä WordCamp todellakin myös toi yhteisöllisyyttä.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

2
2
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
Viime viikkoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje