Karhulla on asiaa

Drupal-versiot ja niiden elinkaari – miten varautua vuoteen 2020

Timo Salminen

Drupal-sisällönhallintajärjestelmä kehittyy nopeasti ja suunnitelmallisesti. Tuorein ja laajasti käytetty versio on tällä hetkellä Drupal 8. Järjestelmän kehityksestä vastaava kansainvälinen Drupal-yhteisö on tiedottanut versiomuutoksista, joihin on tärkeää varautua.

Edit 8/2020 – päivitetty Drupal 7 -tuen päättymisen aikataulu.

Drupal 9 -julkaisu tapahtuu kesäkuussa 2020

Uusi Drupal 9 saapuu ensi vuoden kesäkuussa. Aiemmista versiopäivityksistä poiketen tämä uusi versio ei eroa radikaalisti edeltäjästään, nykyisin lukuisilla sivustoilla käytössä olevasta, Drupal 8:sta.

Teknisestä näkökulmasta Drupal 9 on sama järjestelmä kuin Drupal 8, mutta siitä on karsittu pois edellisen version vanhentunutta koodia. Jos Drupal 8 -version ottaa käyttöön tänään ja sivusto rakennetaan asiantuntevasti, se on sujuvasti päivitettävissä uuteen Drupal 9:ään. Drupal-yhteisön johtohahmo Dries Buytaert on käsitellyt asiaa blogissaan.

Drupal 7 -tuki päättyy marraskuussa 2022 – versiopäivitys on yleensä suuri projekti

Drupal 7 -version tuki päättyy marraskuussa 2022. Tuen päättyminen tarkoittaa, ettei Drupal-yhteisö enää tarjoa järjestelmään tietoturvapäivityksiä. Kun virallisia tietoturvapäivityksiä ei tule, on Drupal 7:stä välttämätöntä vaihtaa uuteen versioon.

Drupalin teknologia uudistui perusteellisesti versioiden 7 ja 8 välillä. Siksi siirtyminen versiosta 7 versioon 8 edellyttää verkkosivuston teknistä uudistamista. Kun tekniikka on tarpeen laittaa uusiksi, kannattaa samalla kehittää myös konseptia, ilmettä, käyttökokemusta ja ominaisuuksia. Kyseessä on joka tapauksessa mittava projekti.

Jos käytössänne on Drupal 7 -järjestelmällä rakennettu sivusto, sen uudistushanke on tärkeää päättää ja budjetoida viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä.

Drupal 8 päivitetään sujuvasti tuoreeseen versioon

Drupal 8 -sivustot päivitetään käyttämään versiota 9 seuraavien kahden vuoden kuluessa. Drupal-yhteisön tarkoituksena on, että kaikki Drupal 8 -sivustot olisivat siirtyneet versioon 9 vuoden 2021 marraskuuhun mennessä.

Versiopäivityksen odotetaan onnistuvan sujuvasti ja ilman sivuston mittavaa uudistamista. Nyt rakennettavilla ja jatkokehitettävillä Drupal 8 -sivustoilla on tärkeää välttää käyttämästä koodia, joka vanhentuu version 9 myötä. Sivustoa kehittävien teknisten asiantuntijoiden on syytä ottaa tämä huomioon.

Drupal 8 -sivustoa voi tällä hetkellä rakentaa ja jatkokehittää turvallisin mielin. Päivitys uuteen versioon onnistuu ja teknologialle on luvassa pitkä elinkaari tuleville vuosille.

Drupal kehittyy jatkuvana prosessina suurten versioloikkien sijaan

Drupal on version 9 myötä siirtynyt uudenlaiseen tuotekehitysmalliin. Parannuksia ja kehitystä tehdään jatkuvana prosessina, jonka hedelmät tulevat ripeästi käyttäjien ulottuville. Suuret loikat versiosta toiseen ovat ainakin toistaiseksi jääneet historiaan.

Uusi tuotekehitysmalli palvelee entistä paremmin maailmassa, jossa menestyviä verkkopalveluita ja digitaalista asiakaskokemusta kehitetään jatkuvasti eikä vain muutaman vuoden välein läpivietävissä projekteissa.

Drupal 8 -sivustoa voi tällä hetkellä rakentaa ja jatkokehittää turvallisin mielin. Järjestelmällä on pitkä elinkaari. Jos käytössänne on Drupal 7, uudistushanketta on tarpeen suunnitella vuodelle 2021 tai 2022.

Drupal-versiot, Karhu Helsinki

Jos käytössänne on Drupal 6, päivitystarve on akuutti

Maailmalla on eri arvioiden perusteella käytössä vähintään kymmeniä tuhansia verkkopalveluita, jotka on rakennettu Drupal -järjestelmän versiolla 6. Nämä sivustot ovat jääneet Drupal-yhteisön virallisen tuen ja tietoturvapäivitysten ulkopuolelle jo helmikuussa 2016. Jos sivustollanne on käytössä Drupal 6, sen päivittäminen uuteen versioon on ensiarvoisen tärkeää.

Mikä Drupal-versio sivuillamme on käytössä?

Jos sivustonne on rakennettu Drupal-julkaisujärjestelmällä, tässä vaiheessa on tärkeää olla tietoinen järjestelmän versionumerosta. Osoitteessa https://whatcms.org voi tarkistaa, millä julkaisujärjestelmällä ja versiolla verkkosivusto, periaatteessa mikä tahansa sivusto, on rakennettu. Mikäli käytössänne on Drupal-järjestelmän versio 7 tai sitä vanhempi, nyt on aika ryhtyä suunnittelemaan toimenpiteitä.

Drupal-versiot ja niiden status

Versio       Status
Drupal 9

Seuraava versio, ilmestyy kesäkuussa 2020.

Drupal 8

Nyt käytössä oleva tuorein versio. Päivitys 9-versioon onnistuu sujuvasti. Kaikille 8-sivustoille on hyvä aikatauluttaa versiopäivitys vuosille 2020 tai 2021.

Drupal 7

Edelleen laajassa käytössä oleva versio, jonka tuki päättyy marraskuussa 2022. Sivusto on uudistettava teknisesti, jotta uuteen Drupal-versioon voidaan siirtyä. Kyseessä on suuri projekti, joka on syytä aikatauluttaa vuodelle 2021 tai 2022.

Drupal 6

Vanha järjestelmäversio, jonka tuki on päättynyt vuonna 2016. Päivittäminen uuteen versioon on välttämätöntä.

 

Karhussa olemme tukenasi Drupalin versioiden viidakossa

Karhu Helsinki on yksi Suomen suurimmista Drupal-asiantuntijatoimistoista. Mikäli toivot neuvoa ja tukea etenemisessä Drupal-versioiden viidakossa, olemme mielellämme avuksi. Voit lähettää sähköpostia allekirjoittaneelle tai olla meihin yhteyksissä muilla tavoin.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Google AI Overview – tekoälypohjaiset hakutulokset muuttavat hakukokemusta
  2. Maailman vierailluimmat verkkosivustot
  3. Miten verkkosivustoprojektin hinnoittelumalli vaikuttaa suunnittelun joustavuuteen?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje