Karhulla on asiaa

Aika vaihtaa break-out-roomista biitsille

Karhu Helsinki

Talven synkkyydessä viikon kohokohta oli uusi virtuaalitausta Teamsiin.  

Tarkat muistikuvat loppusyksystä ovat vähissä, mutta aivojen hermoyhteyksiä koputtelemalla sain koottua pakettiin katsauksen kuluneen vuoden kokemuksista.  

Vuoden aikana toivotimme ”Näkemiin!” muutamille työkavereille, ”Tervetuloa!” useammallakin uudelle karhulaiselle, kuten myös ”Tervetuloa takaisin!” maailmalla pyörähtäneelle vanhalle tutulle karhulle. Nyt meitä on jo vajaan 40 hengen tiimi asiantuntijoita, jotka tekevät internetistä sivu sivulta paremman.  

Alkuvuoden toimistomme oli käytännössä kiinni, kun työt tehtiin kotikonttoreilta. Teknisesti muutosta ei juuri huomannut, koska datamme oli ollut pilvessä jo pitkään ja työkalut mahdollistivat etätyöt. On vaikea kuvitella alaa, joka solahtaisi aiheensa puolesta verkkopalveluiden suunnittelua helpommin etänä toteutettavaksi. Sen sijaan monia etätyöskentelyyn liittyviä taitoja olemme opetelleet aivan kuten muutkin alat. Miten viestiä toistemme kanssa, miten kuulla ja tulla kuulluksi, kuinka varmistaa sisäinen tiedonkulku ja miten säilyttää yhteinen tilannekuva?

Kun fyysinen yhteisöllisyys on kuluneen vuoden aikana riisuttu pois, tilalle on tarvittu muita keinoja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kello kahden kahvituokio toimii teknisesti Teamsissakin ja puheenaiheet kulkevat lähes yhtä laidasta laitaan kuin toimistokeittiönkin saarekkeen ympärillä. Kuukausittain kalenteroidut kahdenkeskiset valmennusvartit toimivat esimiehen ja alaisen välillä turvaverkkona, joka viimeisenä lenkkinä varmistaa säännöllisen kuulumistenvaihdon ihan jokaisen kanssa. Perinteinen pääsiäisen suklaamunajahti järjestettiin virtuaalisena omilla sivuillamme seikkaillen ja tällä kertaa mukaan oli kutsuttu myös asiakkaamme. Kesäpäivää pääsimme viettämään pienemmissä ryhmissä muun muassa ratsastuksen, käsitöiden, etäteatterin, melonnan ja kartingin tiimellyksessä.  

Silti elokuulle suunnitellut koko Karhun yhteiset juhlat ovat erittäin odotettu kalenterimerkintä. Vaikka Google on viiden vuoden ajan kehitellyt 3D-videotyökaluansa Project Starlinea, näen edelleen kaukaisena ajatuksena virtuaalisen mölkkyturnauksen tai sähköisesti toteutetun maailmanparannuksen saunan lauteilta.  

Kahden ihmisen välistä aitoa vuorovaikutusta kun on mahdotonta korvata alkuperäisen veroisena minkään teknologian avulla.  

Toteutimme keväällä tiimiuudistuksen, joka yhdistää tekniset kehittäjämme ja projektipäällikkömme aiempaa tiiviimmin yhteen. Matriisimallin sijaan tiimimme toimivat nyt itsenäisemmin ja tiiviimmin toisiaan tukien. Uuden mallin tavoitteena on suoraviivaistaa resursointia ja varmistaa hyvät mahdollisuudet kasvulle.

Etätyön johtamiseen pätevät lähes kaikki samat periaatteet kuin normaaliin lähijohtamiseenkin. Innostuksen ja toiveikkuuden ilmapiirin ylläpitäminen, luottamuksen rakentaminen, palautteen antaminen, välittämisen ilmapiiri ja esimerkin voima ovat hyviä rakennuspalikoita. Samoin hyvässä etäjohtamisessa huomioidaan jokaisen työhyvinvointi. Kun työpiste sijaitsee keittiössä ruokapöydän äärellä, vaatii hyviä itsensäjohtamisen taitoja erottaa työaika vapaa-ajasta. On huomioitava, että ahkerat ja tunnolliset työntekijät osaavat irtaantua työstään riittävän usein ja lopettavat työpäivänsä inhimilliseen aikaan sovitun liukuman puitteissa. Nämä teemat ovat olleet pinnalla aiemmin mainittujen viestinnän ja tilannekuvan säilyttämisen lisäksi.  

Loppukeväästä avasimme jälleen Bulevardin toimiston ovet. Halukkaat ovat voineet työskennellä sähköpöytien ääressä taas vapaasti ja tilaa on riittänyt hyvin. Kuinka helppoa onkaan ollut ratkoa pähkäilyjä nopealla spontaanilla ajatustenvaihdolla työkaverin kanssa, saati huikata yhteisesti kysymys ilmoille ja saada saman tien parhaat vastaukset käyttöön. Toimiston jäätelövalikoimakin voittaa kotipakastimen vilttiketjun 6-1.  

Kesälomat lähestyvät ja kohta on aika vaihtaa virtuaalitaustat aitoihin rantoihin. Jätetään ruudut vähemmälle ja keskitytään kohtaamaan toisemme aitoina ihmisinä. Otetaan ilo irti kotimaan kesästä. Syksystä tulee erinomainen, olen siitä varma.

Koko Karhun porukan puolesta toivotan rentouttavaa ja huoletonta kesää!

-Joonas Hirn

Ps. Huolenpitomme päivystää myös heinäkuussa: Palvelemme hätätapauksia varten arkisin klo 9–16.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Terminaalimultiplekseri tmux – ystävä, johon voi luottaa
  2. Karhu Kaizen: Verkkopalvelun jatkuva optimointi datavetoisesti
  3. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje