Karhulla on asiaa

Miksi ha­ku­ko­ne­nä­ky­vyys heilahtelee? Googlen kevään 2019 muutokset voivat olla syy.

Timo Salminen

Googlen hakulogiikassa on tapahtunut mittavia muutoksia kevään aikana. Muutoksista raportoi hakukoneoptimoinnin ajankohtaisia asioita seuraava Search Engine Journal eli SEJ.

Googlella on käynnissä mittavat päivitykset tai jotain on rikki

SEJ:n arvion mukaan Googlen hakuinfrastruktuuri on muuttumassa tavallista suuremmassa mitassa tai Google on kohdannut teknisiä ongelmia hakuindeksinsä kanssa. Kyse voi myös olla molemmista.

Lukuisien verkkosivujen sijoitukset Googlen hakutuloksissa ovat heiluneet tavallista rajummin kuluvan kevään aikana

Googlen hakuindeksistä on poistunut jopa miljoonia sivuja, SEJ:n arvion mukaan ainakin osittain tahattomasti. Toisaalta Googlen hakuun vaikuttava välimuisti ei ole päivittynyt normaalisti. Alaa aktiivisesti seuraavat asiantuntijat spekuloivat, onko Google kohdannut mittavampiakin ongelmia.

Googlen palveluissa on esiintynyt kevään aikana muitakin poikkeuksellisia tilanteita. Esimerkiksi Google Search Consolen ja Google Ads -mainoshallinnan data on ollut rikkinäistä.

Nämä asiat yhdessä voivat joka tapauksessa selittää sivustojen hakukonenäkyvyydessä tapahtuvia heilahteluja, joita olemme omissakin analyyseissämme kohdanneet viime aikoina tavallista enemmän.

Google selaa verkkosivuja nyt modernilla selaimella

Google on myös päivittänyt teknologian, joka tutkii sivustoja ja lisää sisältöä hakuindeksiin. Nyt indeksointi tapahtuu tavalla, joka vastaa tuoreella Chrome-selaimella tehtyjä sivustovierailuja.

Kun Google vierailee verkkosivuilla ja nostaa niitä hakutuloksiin, vierailu tehdään teknologialla, joka vastaa tavallisen kävijän tekemää vierailua verkkoselaimella

Ennen tuoreimpia muutoksia indeksoinnissa käytettiin 4 vuotta vanhaa selainohjelmaa vastaavaa teknologiaa, jolla kaikki moderneimmat verkkosivut eivät välttämättä auenneet oikein. Myös tällä voi olla vaikutusta yksittäisten sivustojen tai sivujen sijoituksiin hakutuloksissa.

Hakukonenäkyvyys heilahtelee, Googlen päivitykset 2019, blogikuva, Karhu Helsinki

Myös hakualgoritmiin on tehty suuria muutoksia

Google teki tapoihinsa kuuluvan hakualgoritmipäivityksen maaliskuussa. SEJ:n arvion mukaan kyseessä oli yksi viime vuosien suurimmista päivityksistä, mutta heidän arviointinsa perusteella ei saa selvää kuvaa siitä, miten sivustojen ylläpitäjien tulisi reagoida tehtyihin muutoksiin. Algoritmimuutos kuitenkin voi osaltaan selittää hakukonenäkyvyydessä tapahtuneita muutoksia loppukeväästä. Tässä vaiheessa on tavallistakin tärkeämpää seurata oman sivuston hakukonenäkyvyyden kehitystä.

Googlen tuoreimpiin muutoksiin voi syventyä tarkemmin lukemalla Search Engine Journalin uutisoinnin kokonaisuudessaan.

 

Jos voimme olla avuksi hakukonenäkyvyysmuutoksienne tulkinnassa, toivomme että otatte meihin yhteyttä. Hakukoneiden mielialojen tulkitseminen on meille elämän suola.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Karhu Helsinki esittäytyi Huomenta Suomessa koiraystävällisenä työpaikkana – blogin hakukoneoptimointi tuotti mittavan medianäkyvyyden
  2. Uusi ura koulutusohjelman kautta — haastattelussa kolme karhua
  3. Koira työpaikalla – Karhu Helsingissä toimistokoirat ovat tervetulleita
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje