Karhulla on asiaa

Karhu Helsingin vahvuus: monialaiset taustat ja erilaiset polut

Camilla Kuntsi 2

Meitä karhuja on noin 40 hyvin monenlaisissa tehtävissä, joihin moni on päättynyt hyvin erilaisin taustoin ja erilaisten sattumusten kautta. Joukostamme löytyy yhtälailla niitä, joilla on yli 10 vuoden ura meillä, niitä joille Karhu Helsinki on ensimmäinen työpaikka, niitä joille työpaikka meillä on opiskeluiden jatkumo sekä alanvaihtajia. Alanvaihtajienkin taustalta löytyy monta erilaista taustaa, joku on ollut aikaisemmin kokki, toinen kuljetusalalla, kolmas kielitieteilijä ja neljäs valokuvaaja sekä monia muita. Vahvuutemme onkin juuri tämä, monialaiset tausta ja tiet Karhulle ovat rikkaus.

Tähän blogiin haastattelimme Huolenpidon tiimistä Rowinaa ja Inaa sekä kehittäjäämme Javia.

Rowina

Taustasi ja matkasi nykyisyyteen

Olen maahanmuuttajaperheestä, vanhempani ovat filippiiniläisiä ja muuttivat Saksaan 1980-luvulla. Synnyin Saksassa, ja perheemme muutti Suomeen 1990-luvun alussa.

Rakastan matkustamista ja säästin lukion aikana työskentelyllä Lidlin elintarvikekaupassa rahaa 3 kuukauden Kaakkois-Aasian matkaa varten. Aasian matkan jälkeen päädyin au pairiksi Melbourneen, Australiaan, missä viihdyin lähes 1,5 vuotta.

Palattuani Australiasta opiskelin Haaga-Heliassa liiketalouden tradenomiksi, erikoistuen HR:ään ja johtamiseen. Opiskelun ohessa työskentelin sisustusliikkeessä myyjänä, nauttien asiakkaiden auttamisesta. Vapaa-ajalla harrastin joukkuelajeja ja tiesin haluavani työskennellä tiimissä. Päädyin harjoitteluun asianajotoimistoon ja työskentelin sen jälkeen useita vuosia assistentin ja hallinnon tehtävissä eri asianajotoimistoissa.

Miten päädyit töihin Karhulle ja miten taustasi peilaa nykyistä työtäsi?

Monen vuoden työskentelyn jälkeen asianajoalalla kaipasin muutosta, vaikken tarkalleen tiennyt, mihin suuntaan. Muistin kuitenkin innostukseni jo 13-vuotiaana, kun muokkasin IRC-gallerian ulkoasua HTML-koodilla, ja tästä inspiroituneena aloitin itsenäisesti eri ohjelmointikielten opiskelun. Pian tämän jälkeen huomasin Karhu Helsingin ilmoituksen huolenpidon assistentin roolista, joka sopi täydellisesti minulle: saisin hyödyntää assistenttitaitojani, auttaa muita ja työskennellä teknologian parissa.

Työskenneltyäni Karhulla noin vuoden päätin aloittaa opinnot uudelleen Haaga-Heliassa, tällä kertaa tietojenkäsittelyn alalla ja suuntautuen ohjelmistokehitykseen. Tavoitteenani on valmistua syksyllä 2025.

Ina

Taustasi ja matkasi nykyisyyteen

Olen kotoisin pääkaupunkiseudulta. Olen nuoresta asti halunnut työskennellä luovien asioiden parissa, ja päädyinkin lukion ilmaisutaito -ja medialinjan kautta ensin Isoon-Britanniaan opiskelemaan visuaalista viestintää. Luovemmat jutut muuttuivat vapaa-ajan harrastuksiksi ja tieni vei valintakokeisiin mediatekniikasta filosofiaan ja lopulta päädyin opiskelemaan Haaga-Heliaan johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmaan – siinä puri sen yleispätevyys ja erityisesti kielten opiskelu.

Miten päädyit töihin Karhulle ja miten taustasi peilaa nykyistä työtäsi?

Lisäsin opiskelujeni aikana CV:ni erääseen verkkopalveluun lähinnä osallistuakseni festivaalilippujen arvontaan. Festarilippujen sijaan sainkin alani työpaikan standardointiyhdistyksestä – minuun otettiin yhteyttä juuri valmistumiseni huitteilla. Tajutessani vajaan vuoden jälkeen, ettei silloinen työni ollutkaan aivan oma juttuni, näin Karhun avoimen huolenpidon assistentin paikan. Siinä minuun vetosi tittelin lisäksi mahdollisuus auttaa ihmisiä, tiimityö ja työkulttuuri (brändiä unohtamatta!). Asiakaspalvelu- ja ongelmanratkaisutaitoja olin kerännyt videovuokraamossa ja huvipuistossa aiemmin työskennellessäni ja assistenttityöhön minulla olikin koulutus, mutta varsinaisesta verkkosivujen päivittämisestä minulla oli suhteellisen vähän kokemusta – onnistuin kuitenkin voittamaan valitsijat puolelleni. Sain myöhemmin aloitettuani tietää olleeni hakijoiden musta hevonen. 😀

Inan doodle
Ina fiilisteli uutta työtään doodlaillen lentokoneessa viikkoa ennen Karhulla aloittamista käydessään työpaikkavaihdoksen välissä ”nollaamassa” NYC:ssä.

Javi

Taustasi ja matkasi nykyisyyteen

Olen Espanjassa syntynyt ja puolet elämästäni siellä asunut metsänhoitaja. Asuin Espanjassa elämäni ensimmäiset 22 vuotta, ja siellä valmistuin metsänhoitajaksi. 22-vuotiaana tulin vaihto-oppilaaksi Suomeen – pieni seikkailu, jonka piti kestää vain seitsemän kuukautta, vaikka olen asunut täällä jo 25 vuotta. Espanjassa tein töitä rantavalvojana viisi kesää. Suomessakaan en tehnyt yhtäkään päivää metsänhoitajana työtä, koska huomasin heti, etten pärjäisi alalla ilman sujuvaa suomen kieltä. Aloitin työt melkein vahingossa IT-alan firmassa, jossa tarjottiin ohjelmoinnin opiskelua työn aikana, ja siitä asti olen tehnyt työtä devaajana.

Miten päädyit töihin Karhulle ja miten taustasi peilaa nykyistä työtäsi?

Kun olin ollut jo melkein 10 vuotta edellisessä työpaikassani, sain soiton headhunterilta, joka tarjosi mahdollisuutta tutustua eri firmoihin, joilla oli avoimia työpaikkoja. Lähdin mukaan huvin vuoksi, mutta ensimmäisen työhaastattelun jälkeen Karhulla oli selvää, että halusin tulla tänne töihin. Tie ei ollut täysin mutkatonta, mutta lopulta sain työpaikan.
Alanvaihtajana koin tosi pitkään, etten osannut tarpeeksi paljon. Se ei ollut kiva tunne, mutta varmasti se antoi motivaatiota oppia koko ajan uutta. Toisaalta koin myös, että taustani erilaisista töistä sekä opiskeleminen eri alalla kuin IT-alalla auttaa muistamaan, että vaikka devaajina meidän työ tapahtuu koneen sisällä, se heijastuu voimakkaasti koneen ulkopuolelle. Se auttaa myös muistamaan, että me palvelemme ihmisiä, ja että teknisesti kehittynein sovellus on täysin epäonnistunut, jos ei palvele käyttäjiä hyvin.

Javi sieniharrastuksensa parissa
Metsänhoitajan tausta on edelleen Javin mukana harrastusten kautta. Kuvassa on erilaisia ja eksoottisia sieniä. Kuvaaja: Mikko Kaaresmaa

Jokainen voi oppia uutta, tehdä täyskäännöksen tai kulkea askel kerrallaan hyvin suunnitelmallista saman tähtäimen polkua. Erilaiset taustat voivat ohjata samaan osoitteeseen, mikään valinta tai aloitettu tie ei ole tuomio eikä sen tarvitse olla ikuinen. Ole rohkea, kokeile erilaisia asioita, jokaisesta kokemuksesta on jollain tavalla hyötyä minne sitten päädytkin.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

1
1
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Matomo-analytiikka – eniten käytetyt raportit
  2. HTTP-virhekoodit – eli mitä näet silloin, jos nettisivu ei toimi kuten odotit
  3. Miljoonasakot Meta-pikselin käytöstä verkkokaupoille Ruotsissa
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje