Drupal 9 -versio ollaan näillä näkymin julkaisemassa 3. kesäkuuta 2020. Drupal 7 ja 8 -versioille on tässä samaisessa suunnitelmassa luvattu tietoturvapäivitykset vuoden 2021 marraskuuhun asti. Aikataulu on julkaistu virallisella Drupal 9 initiative -aloitteen etusivulla.

Drupal 8 -version tuen päättäminen vuoden 2021 marraskuussa on aikataulutettu vastaamaan Symfony 3 -sovelluskehyksen elinkaaren päättymishetkeä. Drupal 8 rakentuu suurelta osin Symfony 3:n komponenttien päälle.

Koska pääasiallinen muutos siirryttäessä Drupal 8 -versiosta Drupal 9 -versioon on näiden vanhentuvien Symfony 3 -komponenttien korvaaminen uusilla, on ensimmäinen Drupal 9 -versio todennäköisesti käyttäjän ja kehittäjän näkökulmasta hyvin samanlainen kuin tuolloin viimeisin Drupal 8 -versio. Tästä syystä myös päivittämisen Drupal 8 -versiosta Drupal 9 -versioon pitäisi onnistua helposti. Tässä auttaa suurelta osin se, että aiemmista versiovaihdoksista poiketen, voivat moduulit tukea samanaikaisesti sekä versiota 8 että 9.

Barcelonan DrupalConissa jo vuonna 2015 Dries Buytaert on haastattelussa visioinut, että teknisesti Drupal 9 voisi ”olla viimeinen Drupal 8 –versio".

Nykyisen 8-version kehittämiseen julkaisukuntoon kului Drupal-yhteisön sadoilla kehittäjillä lähes viisi vuotta. Vaikka muutos Drupal 8 -versiosta Drupal 9 -versioon onkin paljon tätä pienempi harppaus, on Drupal-yhteisössä arvioitu, että työsarkaa riittää reilusti yli vuodeksi. Tästä syystä julkaisu on aikataulutettu vasta vuoden 2020 puoliväliin.

Drupal 9 - Mitä toivoisimme siltä

Drupal 9:stä keskusteleminen on vielä suurelta osin ennenaikaista, mutta villejä toiveita voi perustellusti esittää. Toivomme että Drupal kehittyy yhä selvemmin monikanavaisen digisisällön tuotanto- ja hallintavälineeksi.

Drupalia voi jo nyt käyttää useista eri kanavista tuotetun sisällön julkaisuun lukuisissa erilaisissa kanavissa. Tämän trendin toivomme vahvistuvan. Digitaalisen sisällön tuotanto- ja julkaisutapoja on tulevaisuudessa lukematon määrä. Mitä paremmin julkaisujärjestelmä tukee kanavariippumatonta sisällöntuotantoa ja -julkaisua, sen parempi.

Käyttökokemus entistä suuremmassa roolissa

Uskomme ja toivomme, että Drupalin tuotekehityksessä jo pitkään jatkunut päivittäjien ja sisällön hallinnoijien käyttökokemuksen parantamisen trendi vahvistuu entisestään.

Jatkossa digitaaliseen sisällöntuotantoon on tarpeen valjastaa reilusti nykyistä suurempia määriä ihmisiä. Toisaalta ihmisten vaatimustaso IT-järjestelmien käytettävyyden suhteen on reilusti korkeammalla kuin ennen. Tämä tuo moninkertaisesti painetta Drupalin kehittämiseksi yhä sulavammaksi ja nopeammin toimivaksi. Myös sisällöntuotannon tavat monipuolistuvat. Sisältöä tuotetaan mobiilisti ja yhä moninaisempiin käyttötarkoituksiin. Julkaisujärjestelmän tulee mukautua tukemaan erilaisia sisällöntuotantotilanteita ja -tarpeita.

Haasteena on se, miten sulava käyttökokemus yhdistetään yhä kasvavaan monipuolisuuteen ja entisestään tiukentuviin tietoturvavaatimuksiin. Luotamme siihen, että Drupalissa tähän on paremmat valmiudet kuin useimmissa muissa julkaisujärjestelmissä.

Lue lisää Drupal-versioiden elinkaaresta tästä artikkelistamme

Lähetä meille viesti

Form first
Form second
Checkboxes

Kun tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi 4-6 viikon välein. Jos toivot yhteydenottoa, voimme olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse.
Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Tilaa blogimme sähköpostiisi tai kysy lisää