
Google Analytics 4:n (GA4) tärkeimmät raportit
Vanhasta Unversal Analyticsista uuteen 4-versioon siirtyvää saattaa hämätä raporttien vähäinen määrä. Kun UA:ssa valmiita raportteja oli yli sata, GA4:n valikoima koostuu paristakymmenestä näkymästä. Osa tiedoista löytyy tutunoloisilta raporteilta, mutta monet näkymät joutuu nykyään rakentamaan itse.
GA4:n raportit jakaantuvat käyttöliittymässä kahteen osioon: Life cycle (Elinkaari) käsittelee sivustovierailuiden elinkaarta ja niihin liittyviä tapahtumia, User (Käyttäjä) taas itse kävijöitä ja heidän laitteitaan.
Kokosimme tähän artikkeliin GA4:n suosituimmat raportit. Loppuun koostimme eniten kaivatut tiedot, joita ei GA4:n valmiilta raporteilta löydä.
1. Realtime / Reaaliaikainen raportti
Realtime-raportti näyttää tietoa juuri tällä hetkellä sivulla olevista vierailijoista. Se listaa sivunkatselut per minuutti viimeisen puolen tunnin ajalta. Samoin näkymästä selviää liikenteen lähteet kanavittain, käytetyt päätelaitteet sekä juuri nyt selatut sivut.

2. Pages and screens / Sivut ja näkymät
Raportti näyttää suosituimmat sivut valitulta ajanjaksolta. Taulukosta selviää mm. kunkin sivun katseluiden määrä (Views), kävijöiden määrä (Users), uusien kävijöiden määrä (New users), ladattujen sivujen määrä per kävijä (Views per user) ja keskimääräinen lukuaika (Average engagement time). Tässä listatut sivut ovat keränneet menneen ajanjakson aikana eniten katseluita.

- Views – Katselukerrat
Sivun katselu tarkoittaa yhtä sivun latauskertaa tai uudelleenlatausta selaimessa. Kertoo katseltujen sivujen kokonaismäärän. - Users – Käyttäjät
Kuinka moni käyttäjä on vieraillut sivustolla viimeisen neljän viikon aikana. Saman käyttäjän vierailut eri laitteilla tai selaimilla lasketaan omiksi käyttäjikseen. Tämä luku sisältää sekä uudet käyttäjät että sivustolla aiemmin vierailleet käyttäjät. Mittari lasketaan GA4:ssa eri lailla kuin vanhassa Universal Analyticsissa: Kun aiemmin sillä tarkoitettiin kaikkia käyttäjiä (”Total users”), nykyään GA4:ssa sillä tarkoitetaan niitä käyttäjiä, jotka ovat olleet aktiivisia viimeisen 28 päivän aikana (”Active Users”). - New users – Uudet käyttäjät
Uudet käyttäjät eivät ole vierailleet sivustolla aiemmin samalla selaimella. - Views per user – Katselukerrat käyttäjää kohti
Sivunlataukset kävijää kohden. - Average engagement time – Keskimääräinen aktivoitumisen kesto
Kuinka pitkään vierailu sivulla kesti keskimäärin. - Unique user scrolls – Yksittäisten käyttäjien vieritykset
Kuinka moni käyttäjä vieritti sivua vähintään 90 %, eli lähes loppuun.
Jos haluamasi sivu ei näy taulukossa, voit etsiä sen kirjoittamalla osan sivun otsikosta Search-kenttään. Esimerkiksi kirjoittamalla ”eväs”, Analytics näyttää taulukossa kaikki evästeaiheiset sivut.
On hyvä muistaa, että kaikki tunnusluvut ovat uniikkeja juuri omalle sivustollesi, eikä niitä voi verrata suoraan jonkin toisen sivuston lukuihin. Suurimman hyödyn raportista saa vertaamalla sen dataa aiempaan tilanteeseen. Käyttäjien määrä on voinut pysyä samana vuodentakaisesta, mutta jos istunnon keskimääräinen kesto on noussut merkittävästi, sisältösi on alkanut kiinnostaa kävijöitä aiempaa enemmän.
3. Acquisition – Overview / Hankinnan yleiskatsaus
Paljonko sivustolla oli kävijöitä? Mistä maista tuli eniten vierailijoita? Mistä vierailijat tulivat sivustolle? Näihin kysymyksiin vastaa Hankinnan yleiskatsaus.

4. Traffic acquisition / Liikenteen hankinta
Näyttää yhteenvedon liikenteen lähteistä kanavittain. Tältä raportilta selviää esimerkiksi, kuinka iso osuus sivuston liikenteestä tulee sivustolle suoraan, kuinka iso osa hakukoneista tai mainonnan kautta.

Liikenteen lähteet
- Direct
Kävijä on kirjoittanut osoitteen suoraan selaimeen tai käyttänyt kirjanmerkkiä. ”Suora liikenne.” - Referral
Toiselta verkkosivustolta tälle sivustolle johtava linkki. ”Viittausliikenne.” - Organic Search
Hakukoneiden maksuton näkyvyys. - Organic Social
Sosiaalisen median maksuton näkyvyys. - Organic Video
Videoihin liittyvä maksuton näkyvyys. - Display
Esimerkiksi Googlen mainosverkostosta ostettujen bannereiden klikkaukset. - Paid Search
Maksullinen näkyvyys hakukoneissa. - Paid Video
Maksulliset mainokset videoissa. - Email
Sähköpostilinkkien klikkaukset.
5. Tech overview / Tekninen yleiskatsaus
Mitä käyttäjärjestelmää, selainta ja päätelaitetta (pöytäkone, mobiililaite, pad, tv) vierailijat käyttivät. Tarkemmat tiedot löytyvät kunkin mittarin alareunasta löytyvää linkkiä (esim. ”View browsers”) klikkaamalla.

6. Demographics overview – Demografisten tietojen yleiskatsaus
Raportilta selviää, mistäpäin maailmaa sivustolla on vierailtu ja minkä kielisellä selaimella. Users by Language -katsauksessa on tärkeää huomioida, että kieli raportoidaan käytetyn selaimen tai tiedon puuttuessa käyttöjärjestelmän kielen mukaan. Näin esimerkiksi iso osa suomalaisista esiintyy raportilla englanninkielisinä käyttäjinä, koska käytämme runsaasti selaimia ja käyttöjärjestelmiä englanniksi.

Mikäli raportteja ei löydy näkymästäsi, ne saat käyttöön vasemman valikon alareunasta löytyvästä linkistä Library / Kirjasto.
Mistä vanhat tutut tiedot löytyvät?
Universal Analyticsista tuttuja tietoja kaipaa moni. Näistä osa löytyy uudella nimellä, osan taas saa esille vain Explorations-osion muokattujen kartoitusten avulla.
Bounce Rate – Välitön poistumisprosentti
GA4 käyttää nykyään uutta termiä ”Engagement rate”. Se on Bounce raten vastakohta, ja kertoo kuinka iso osa kävijöistä teki jotain sivustolla. GA4 laskee välittömäksi poistumiseksi vierailun, joka kestää alle 10 sekuntia ja vain yhden sivunlatauksen. Engage raten saa näkyviin kanavakohtaisesti raportilta Acquisition > User acquisition.
Landing Pages – Aloitussivut
Valmista raporttia aloitussivuista ei ole. Sen voi luoda kuitenkin käsin Explorations-osioon, esim. tämän ohjeen avulla.
Exit Pages – Poistumissivut
Myöskään poistumissivuja ei vielä löydy valmiina raporttina. Tätäkin varten löytyy ohje.
Site Search – Sivustohaku
Seurattavan sivuston sisäisen haun käyttö ei automaattisesti löydy GA4:n raporteilta. Sen voi ottaa käyttöön esim. näillä ohjeilla.
Monet vanhasta Universal Analyticsista valmiina löytyvät tiedot vaativat vielä tällä hetkellä jonkin verran kaivamista uudessa Analytics 4:ssa. Osa niistä saattaa tulevaisuudessa ilmestyä valmiille raporteille, mutta osa jää todennäköisesti pysyvästi räätälöintiä vaativaksi. Jos erot UA:n ja GA4:n käyttämissä termeissä kiinnostavat, kooste niistä löytyy Googlen ohjekeskuksesta.
Analytiikkatiimimme auttaa mielellään, jos sivustonne seuranta ja datankeruu kaipaa päivittämistä.